Wadpier niet met uitsterven bedreigd, wadpiervisser wel

Wadpieren zijn er genoeg. Ook al worden er jaarlijks in het Nederlandse deel van de Waddenzee circa 25 miljoen gestoken door de vier pierenwinbedrijven, goed voor een omzet van ruim tien miljoen euro. Toch wordt de wadpier er niet door in zijn bestaan bedreigd. De totale vangst beslaat niet meer dan één à twee procent van het bestand.

Anders is het gesteld met de wadpiervissers. Het ministerie van visserij voert sinds 2000 een uitsterfbeleid ten aanzien van de jonge bedrijfstak. Bij het overlijden van de enige vier vergunninghouders zullen de bedrijven noodgedwongen hun nering moeten staken.

Wadpiervissen bestaat pas sinds de jaren zeventig, toen voormalige pierenstekers hun handwerk verruilden voor het machinaal binnenhalen van het tot twintig centimeter lange aas voor vissen. Hun bezigheid is niet onomstreden. Bij vloed gaan de vissers met hun boot de zee op, gooien een anker uit en een bak van ruim een meter breed. Die laatste schraapt over de zeebodem en haalt zo de bovenste dertig centimeter overhoop, waar de wadpieren zich massaal schuilhouden.

En die activiteit is schadelijk voor de Waddenzee, vindt de Waddenvereniging, die regelmatig juridisch de degens kruiste met het ministerie over de wadpiervisserij. Het departement is inmiddels ook tot het inzicht gekomen, dat deze manier van vissen niet door de beugel kan. Sommige vissers willen zich wel laten uitkopen, omdat hun vergunning straks geen geld meer waard is. Het ministerie is echter niet van plan een regeling te treffen, zoals met de kokkelvissers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden