Waddenvereniging maant financiers van gasboringen

milieu | Om de natuur te beschermen, richt de Waddenvereniging zich tot de geldschieters: Trek u terug uit gasprojecten.

De Waddenvereniging doet een klemmend beroep op financiers van nieuwe gasprojecten in de Waddenzee: keer gasboringen in de Wadden de rug toe, om schade aan de natuur te voorkomen.

Vanmiddag brengt de milieuclub een rapport naar buiten waarin voor het eerst de beoogde financiers van nieuwe gasprojecten in de Wadden in kaart zijn gebracht. Twaalf geldschieters turfde de milieuclub, waarvan de belangrijkste als Barclays, Royal Bank of Canada en Jarislowsky Fraser inmiddels al betrokken zijn bij de exploratieplannen.

De boodschap om investeringen terug te trekken is ook gericht aan Nederlandse pensioenfondsen als ABP, PFZW en Delta Lloyd. Die hebben belang bij de zoektocht naar en exploratie van gas in de Waddenzee, meent de Waddenverenging, omdat zij bijvoorbeeld hebben belegd in gas- of boorbedrijven. "De tijd van investeringen in fossiele energie met maatschappelijk kapitaal moet echt achter ons liggen. Beleg pensioengeld daarom alleen in groene energievormen", zegt woordvoerder Frank Petersen van de Waddenvereniging.

De verenging haakt hiermee in op de trend van de laatste jaren waarbij pensioenfondsen steeds meer onder de maatschappelijke loep komen liggen. De fondsen worden hierdoor gedwongen te kiezen voor een 'schonere' investeringsstrategie.

In de praktijk betekent dat vooral schonere keuzes voor de toekomst, niet per direct. Het ABP bijvoorbeeld kijkt kritisch naar de milieueffecten van gaswinning, reageert een woordvoerder van 's lands grootste pensioenfonds op de oproep. Maar van terugtrekking van investeringen, kan geen sprake zijn, benadrukt zij. Ook omdat bij de gaswinning in de Waddenzee voldoende oog is voor milieueffecten. "Die investeringen bieden ons ook de mogelijkheid om aan tafel te zitten en onze invloed uit te oefenen op ondernemingen."

Wettelijk zijn er, zo erkent de vereniging, weinig belemmeringen om naar gas te boren voor wie eenmaal over de benodigde vergunningen beschikt. Maar het Waddengebied is zo uniek dat je daar geen risico's mee moet willen nemen, vindt zij. Zelfs een kleine fout zou al tot grote natuurschade kunnen leiden. Van die boodschap wil de vereniging de investeerders nu doordringen: zij moeten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en zich terugtrekken.

Het rapport komt op een goed getimed moment. Naast Engie, dat proefboeringen bij Schiermonnikoog wil uitvoeren, lopen ook andere grote bedrijven zich warm om naar gas te speuren in de Waddenzee. Zoals het Nederlandse Tulip Oil, de Nam, maar ook het Canadese Vermillion.

De Tweede Kamer nam dinsdag een motie aan tegen de proefboring van Engie bij Schiermonnikoog. Of het kabinet deze motie overneemt, is de vraag. Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) liet eerder weten dat de wet de proefboring niet in de weg staat. Ook de vergunningen en procedures deugen formeel. De Kamer zal in dat geval proberen de Mijnbouwwet aan te passen - om in de toekomst boringen op het Wad te verbieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden