Waddenboeren willen aandacht trekken met Waddenzuivel

door Jeroen den Blijker

Hoe kan een melkveehouder zich in de toekomst onderscheiden? Honderd boeren uit de Waddenregio zinnen op extra gezonde Waddenmelk.

De eerste haalbaarheidsstudie is achter de rug, en inmiddels zijn met twee geïnteresseerde zuivelcoöperaties gesprekken gevoerd. Het plan om zuivelproducten uit de Waddenregio op de markt te brengen, begint handen en voeten te krijgen.

„Het initiatief is geboren op Schiermonnikoog”, zegt Dedde Jan Tilma, melkveehouder in het Friese Hantumhuizen en voorzitter van de Vereniging Gezonde Waddenmelk. „Dat eiland is niet voor niets vorig jaar weer uitgeroepen tot de mooiste plek van Nederland. Daar is nog natuur: geen snelwegen of zware industrie, en de lucht is er gezond. Dus, vroegen de zeven melkveehouders zich op ’Schier’ af: Kunnen we daar wellicht iets meer mee doen?

Een goed plan, dachten ook melkveehouders van Ameland, Terschelling en de kustregio Friesland en Groningen. Boeren moeten zich meer onderscheiden, zeker nu Brussel de geesten rijp maakt voor het einde van de melkquotaregeling in uiterlijk 2015. En er is vast markt voor producten die de consument associeert met gezondheid, was de gedachte. „We willen melk produceren met andere vetzuren. Het voor zuivel zo specifieke CLA-rumenzuur en omega-3-vetzuur bijvoorbeeld”, legt Tilma uit. „Uit een studie die Wageningen Universiteit het afgelopen half jaar uitvoerde, blijkt dat dat gedurende het hele jaar haalbaar is. Bijvoorbeeld door de koeien meer te laten grazen, ze vaker klaver en lijnzaadproducten voor te schotelen. En het lijkt er steeds meer op dat deze vetzuren een gunstig effect hebben op hart- en bloedvaten, hoewel een harde claim nog onmogelijk is.”Â

De Waddenboeren willen niet alleen Waddenmelk op de markt brengen, maar ook boter, kaas en toetjes. „En niet alleen in deze regio. De producten moet overal in het land in de supermarkt komen”, zegt Tilma. Melk genoeg: de 102 bedrijven zijn groot en produceren nu op jaarbasis samen 82 miljoen liter.

Vooral de productie van kaas is commercieel interessant, denkt Ronald van Giessen, die als adviseur bij de ontwikkeling van de Waddenzuivel is betrokken. Niet alleen omdat de kaas, door het gebruik van andere vetzuren, misschien wel gezonder is dan gangbare kaas. „Bij de kaasproductie komt ook wei vrij, waaruit allerlei interessante grondstoffen te halen zijn voor bijvoorbeeld antibioticum of probiotica (gezonde bacteriën, red.).”

Maar een product met een gezond imago stelt ook eisen aan de productieomstandigheden. „We zijn aan het onderzoeken of het mogelijk is aangepast voer zoals lijnzaad in de regio te verbouwen”, meldt Tilma. „En verder proberen we tot afspraken te komen over onderwerpen als dierenwelzijn, gezondheid van de koeien of een veelbesproken onderwerp als weidegang.” De standaard die biologische bedrijven daarbij hanteren is daarbij te hoog gegrepen, maar die richting willen de Waddenboeren wel op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden