Wada vertraagde moedwillig onderzoeken

'De toelating van Rusland tot de Spelen is een farce.' Dat zegt Jack Robertson, oud-hoofd-onderzoeker bij Wada.

Op de dag dat de Russische ploeg met circa 270 leden uitgroeide tot een van de grootste van de 205 deelnemende landen op de Olympische Spelen, verklaarde voormalig hoofdonderzoeker van Wada Jack Robertson de olympische sport "helemaal kapot". En de toelating van Russische sporters "een farce".

"Als Craig Reedie ervan uitgaat dat een groot percentage van de Russische atleten die in Rio deelnemen schoon is, dan praat hij uit zijn nek", zegt Robertson over zijn voormalige baas bij het Wereld anti-dopingagentschap Wada.

"Die hele lijst van 'schone Russische atleten' is een farce. Ons onderzoek toont aan dat voor wie in de nationale Russische ploeg wilde, op zijn minst in de atletiek, doping verplicht was. (. . . ) We hebben niet alle sporten onderzocht, maar het bewijs dat we hebben, is dat dit de typische methode was voor alle Russische sporten." Russen die buiten hun land trainden, deden dat volgens hem in afgelegen gebieden, waar ze hun whereabouts vervalsten en middelen gebruikten die snel uit hun systeem verdwenen.

Robertson was tot januari 2016 hoofdonderzoeker van Wada en verantwoordelijk voor de rapporten die het staatsgestuurde dopingprogramma van Rusland onthulden. Daarvoor was hij als speciaal agent betrokken bij de ontmaskering van wielrenner Lance Armstrong en deed hij onderzoek naar Mexicaanse drugskartels.

In een interview met onderzoeksjournalist David Epstein van ProPublica zei Robertson dat Wada-voorzitter Reedie zijn onderzoeken herhaaldelijk vertraagde om de zaken persoonlijk met de Russische officials te regelen. Die vertragingen hebben er volgens hem uiteindelijk toe geleid dat IOC-voorzitter Thomas Bach onvoldoende tijd had om weloverwogen te kunnen beslissen om Rusland van de Spelen te weren. Dat gold ook voor de afzonderlijke internationale federaties, die vervolgens die kaart kregen toegespeeld.

Het resultaat is dat Rusland ondanks de schorsing van 117 sporters toch een van de grootste teams afvaardigt. Al duikelt die ploeg in de medaillespiegel volgens de voorspelling van bureau Gracenote ten opzichte van Londen 2012 van plaats drie naar zes, en moet het 40 medailles inleveren.

De internationale atletiekfederatie IAAF schorste als enige de hele Russische federatie. Na lang aarzelen werden ook alle gewichtheffers uitgesloten, en is roeien (19), zwemmen (7) en wielrennen (6) zwaar tot redelijk zwaar getroffen. Rusland had 387 sporters willen afvaardigen.

Vanaf 2010 kreeg Robertson als enige onderzoeker van Wada signalen dat het in Rusland op dopinggebied serieus mis was, maar zijn verzoeken om versterking werden met geldgebrek als excuus afgewezen. "Pas toen het in de media naar buiten kwam, kreeg ik iets meer mankracht voor onderzoek." Robertson zei informatie te hebben gelekt naar de Duitse journalist Hajo Seppelt van de ARD.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden