Wada: Russische staat regisseerde dopingfraude bij Spelen Sotsji

De Russische vlag naast de Olympische vlag tijdens de Winterspelen in Sotsji in februari 2014. Beeld AP
De Russische vlag naast de Olympische vlag tijdens de Winterspelen in Sotsji in februari 2014.Beeld AP

De Russische staat regisseerde en controleerde dopingfraude bij de Olympische Winterspelen in Sotsji. Dat is de conclusie van het mondiale antidopingbureau Wada, uit een rapport dat vandaag is gepresenteerd.

Tientallen Russische atleten kregen doping toegediend en hun positieve testen werden via een ingenieus systeem verdoezeld, aldus de Canadese hoogleraar en sportjurist Richard McLaren, die het onderzoek voor Wada leidde.

McLaren zei dat het Rusissche ministerie van sport ervoor zorgde dat de dopingtesten in Sotsji gemanipuleerd konden worden. Zo werden onder meer testmonsters met vervuilde urine omgewisseld tegen maanden eerder genomen monsters met 'schone' urine. Dit werd gedaan via een geheim doorgeefluik in de muur van het Russische laboratorium voor dopingtesten in Sotsji. Pal naast dat echte lab was een 'schaduwlab' gebouwd, waar de buisjes werden omgeruild.

Staatsgestuurd
Volgens McLaren speelde staatssecretaris van sport, Joeri Nagornich, een sleutelrol. Hij bepaalde welke sporters beschermd moesten worden en welke niet. De Canadese jurist spreekt in zijn rapport zelfs van een staatsgestuurd dopingsysteem dat al vanaf de Olympische Spelen in 2010 in werking trad en dat bijna alle sporten behelsde.

Atleten uit Rusland werden onlangs al uitgesloten van deelname aan de Spelen wegens het dopingschandaal. Dit nieuwe rapport kan consequenties hebben voor alle Russische sporters.

De commissie-Mclaren heeft vooral gekeken naar aantijgingen van Dr. Grigory Rodsjenkov, de voormalige directeur van het Russische dopinglaboratorium in Moskou die klokkenluider werd over de misstanden in Rusland.

Rodsjenkov kwam in mei via de New York Times naar buiten met het verhaal dat minstens vijftien Russische medaillewinnaars op de Olympische Winterspelen van 2014 onderdeel waren van een door de staat gesteund dopingprogramma.

Rusland boos
Rodsjenkov sprak toen over een georganiseerd dopingsysteem, met hulp van de Russische veiligheidsdiensten en het Russische ministerie van sport. De Russische sportminister Vitali Moetko sprak na deze beschuldigingen over een "volgende aanval op de Russische sport". Moetko erkende wel dat er sprake was van bedrog, maar gaf individuele sporters daarvan de schuld. De betrokkenheid van de Russische staat erkende hij niet.

Wada-onderzoeker McLaren betitelde vandaag in zijn rapport het verhaal van Rodsjenkov als geloofwaardig en noemde de bevindingen zeer betrouwbaar.

Het Amerikaanse anti-dopingagentschap sprak in een reactie van van "een verbijsterend niveau van corruptie" binnen de Russische sportwereld en de Russische regering.

Het Internationaal Olympisch Comité zei de conclusies te bestuderen en "niet zullen aarzelen om de hardste sancties te nemen die voorhanden zijn". IOC-voorzitter Thomas Bach noemde het rapport schokkend en een "ongeëvenaarde aanval op de integriteit van de sport en van de Olympische Spelen". Komende dinsdag overlegt het IOC over de sancties die de organisatie zal nemen.

President Vladimir Poetin van Rusland heeft min of meer de vloer aangeveegd met het rapport. "Het rapport is gebaseerd op de getuigenis van één man met een bedenkelijke reputatie", liet Poetin weten via een verklaring van het Kremlin, duidend op Grigori Rodsjenkov.

Poetin is tegen een schorsing van Rusland voor de Olympische Spelen van Rio. "Daarmee stevent de olympische beweging, die al meer dan honderd jaar mensen van over de hele wereld verenigt, af op een breuk."

De president liet wel weten dat hij tegen doping is. "Daar is geen plaats voor in de sport; het is ongezond en oneerlijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden