Wachttijden aan grens zijn pijnpunt brexit

Een file op de A20 richting de haven van Dover, veroorzaakt door aangescherpte controles. Beeld Hollandse Hoogte / PA Photos Ltd
Een file op de A20 richting de haven van Dover, veroorzaakt door aangescherpte controles.Beeld Hollandse Hoogte / PA Photos Ltd

Britse bedrijven vrezen failliet te gaan als wachttijden bij de grens oplopen.

Tijd is geld, en in het geval van de aanstaande brexit moet dat spreekwoord letterlijk opgevat worden. Een extra vertraging van slechts tien tot dertig minuten, veroorzaakt door scherpere controles bij Britse en EU-havens of aan de Ierse grens, zorgt volgens één op de tien Britse bedrijven al voor een waarschijnlijk faillissement.

Dat concludeert het Britse onderzoeksbureau CIPS, dat zich bezighoudt met logistieke kwesties, op basis van een enquête onder ruim 1300 supply chain managers van Britse bedrijven, mensen die gaan over de bevoorradingsketen. Vertragingen van enkele minuten kunnen al tot fikse problemen leiden, blijkt uit de enquête. Bij wachttijden die oplopen tot meer dan een uur dreigt een faillissement, vreest 14 procent van de ondervraagde managers.

Volgens John Glen, econoom bij CIPS, ontstaan de problemen doordat bedrijven tegenwoordig volledig gewend zijn aan een vlekkeloze handel. Het is volgens Glen van groot belang dat handel tussen Britse bedrijven en het Europese vasteland naadloos op elkaar blijft aansluiten, omdat anders grote economische schade zal ontstaan.

Akkoord

In 1993 werden de douaneformaliteiten tussen Europese lidstaten helemaal afgeschaft en sindsdien verloopt handel tussen het Britse eiland en de rest van Europa zonder grote vertragingen. In het geval van een zogeheten harde brexit, een afscheiding zonder overeenkomst tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië, lijken hernieuwde grenscontroles onvermijdelijk. De uitkomst van de enquête is dan ook een extra waarschuwing voor met name de Britse premier Theresa May, die er vorige week niet in slaagde om tot een vergelijk te komen met haar Europese collega's.

Glen roept de betrokken partijen op om alsnog snel met een akkoord te komen. Uit de enquête van CIPS blijkt dat de meerderheid van de managers verwacht meer dan een jaar de tijd nodig te hebben om zich goed voor te bereiden op een daadwerkelijke brexit. Nu zegt 48 procent van de ondervraagde bedrijven dat ze nog geen voorwerk kunnen doen omdat onduidelijk is hoe, vanuit het perspectief van Groot-Brittannië, de handel met de EU er straks uit gaat zien.

Bij een kwart van de ondervraagde bedrijven liggen al plannen klaar om reservevoorraden aan te leggen, bij 4 procent van de ondernemingen gebeurt dit nu al. Glen: "Het opslaan van goederen is een optie voor sommige bedrijven, maar veel hebben niet de faciliteiten om veel grotere voorraden op te slaan, en zij die werken met bederfelijke goederen kunnen dat eenvoudigweg niet."

Nog weinig financiële banen weg uit City

Zes maanden voor de brexit zijn pas 630 banen door de financiële sector vanuit Londen verhuisd naar het Europese vasteland. Dat blijkt uit onderzoek van persbureau Reuters. Financiële bedrijven voorspellen dat bij een harde brexit er zo'n 5800 banen uit de Londense City worden weggehaald. Dat is veel minder dan de 10.000 banen die bij de eerste peiling in september 2017 werden genoemd. Aan het onderzoek deden 134 internationale banken, verzekeraars, fondsbeheerders en investeerders mee. Zij verplaatsen zo min mogelijk banen in de hoop dat er toch nog een deal wordt gesloten tussen de EU en Groot-Brittannië.

Lees ook:

Nederlandse exporteurs zijn nog niet klaar voor de brexit

Nederlandse exportbedrijven onderschatten de naderende brexit, vinden de douane en het Rotterdamse Havenbedrijf. Wie documenten niet op orde heeft, kan rekenen op flinke vertraging.

Zonder nieuwe bondgenoten zal Nederland het na de brexit niet redden

Als leider van de kleintjes kun je geen vuist maken. In post-brexit-Europa moet Nederland op zoek naar nieuwe, machtige vrienden zoals Frankrijk en Spanje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden