Wachtlijsten in de ggz blijven zorgelijk lang

De wachtlijstproblemen voor de GGZ zijn nog niet opgelost Beeld Meulendijks Nanne

Meer dan vier maanden wachten op psychische hulp: het kan in Nederland. De wachtlijstproblemen zijn nog lang niet opgelost, blijkt uit nieuwe cijfers.

Ondanks een gevecht van anderhalf jaar en een dosis afspraken zijn de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg nog steeds te lang. Vrijwel nergens in het land lukt het hulpverleners om patiënten binnen de vereiste vier weken een intake te geven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van zorgwaakhond de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Het zijn de meest complete cijfers over de wachtlijsten tot nu toe, gebaseerd op de wachtlijstgegevens van 90 procent van de instellingen en 70 procent van de vrijgevestigde hulpverleners in de psychiatrie. Eerder baseerde de zorgautoriteit zich op (verouderde) gegevens op websites van ggz-aanbieders.

Langste wachttijden

De wachttijden zijn vooral te lang bij persoonlijkheidsstoornissen, zoals borderline, stoornissen binnen het autistisch spectrum en aandacht stoornissen als ADHD en ADD: het is geen uitzondering dat patiënten tot 4,5 maand moeten wachten op hulp.

De overheid verwacht niet dat instellingen helemaal géén wachtlijst hebben. Zowel in de basis-ggz als in de specialistische zorg mag het vier weken duren voor een patiënt een intakegesprek heeft, nu ligt de wachttijd tussen de vijf en tien weken. 

De totale toegestane wachttijd voordat een behandeling begint, is veertien weken. Dat halen de meeste instellingen net: mensen met een angststoornis moeten gemiddeld precies 14 weken wachten, mensen met een depressieve stoornis of een eetstoornis een weekje minder. 

Veelkoppig monster

De wachtlijsten moesten eigenlijk in juli van dit jaar al verleden tijd zijn, een deadline die voormalig minister Edith Schippers van volksgezondheid opstelde. Dat lukte niet. Het probleem blijkt een veelkoppig monster: personeelstekorten helpen niet mee en regionaal werken de partijen niet goed samen.

Daarnaast ontbreekt er nog veel informatie over de wachtlijsten, schreef staatssecretaris Paul Blokhuis gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Hoeveel mensen er precies wachten op hulp, is volgens hem onduidelijk. Of er méér mensen om psychische hulp vragen en zij weggewerkte wachtlijsten meteen weer vullen, weet de bewindsman ook niet.

Toch is Blokhuis niet in mineur: hoewel de nieuwe cijfers moeilijk te vergelijken zijn met vorige, ontwaart hij een positief beeld. In een eerdere rapportage leek het erop dat voor zeven diagnoses de totale wachttijd te lang is, nu blijken dat er drie te zijn.

‘Spoorboekje’ 

In januari presenteert de staatssecretaris een ‘spoorboekje’ om de problemen op te lossen. Gisteren nam de Tweede Kamer een motie van GroenLinks-Kamerlid Wim-Jan Renkema aan om het probleem in ieder geval per stoornis en per regio aan te pakken. Blokhuis ‘krijgt nu een duidelijke opdracht’, laat het Kamerlid weten op sociale media.

Lees ook: 

Deze ggz-instellingen hebben geen wachtlijst. Hoe doen ze dat? 

Ze zijn er dus nog, instellingen zonder wachtlijst. Trouw ging op onderzoek uit en eindigde in de Achterhoek, in Lochem.  

Niet de ggz, maar de afgenomen weerbaarheid van Nederlanders is het probleem

Nu de wachtlijsten in de ggz maar niet worden opgelost, klinkt de kritiek dat het gewone lijden wordt gemedicaliseerd. En dat maakt dat de ggz de vraag niet aankan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden