Wachtlijst groeit in verpleeghuizen

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Patiënten met een urgente lichamelijke stoornis kunnen op dit moment niet terecht bij een van de Amsterdamse verpleeghuizen. Deze patiënten, die thuis of in een ziekenhuis wachten, krijgen geen passende zorg en ze houden bovendien ziekenhuisbedden oneigenlijk bezet.

Dit constateren de Samenwerkende instellingen gezondheidszorg regio Amsterdam (Sigra) en het plaatsingsbureau SVP. De organisaties hebben aan verpleeghuizen in de regio rond Amsterdam gevraagd, te helpen de patiënten toch op te vangen.

Op dit moment wachten in Amsterdam 134 mensen op een plaats in een verpleeghuis. De mensen die thuis wachten zijn 'hoogurgent'. Het zijn stervende patiënten of mensen die in het ziekenhuis zijn uitbehandeld en aan de revalidatie moeten beginnen. De wachtlijst van psychogeriatrische patiënten bestaat uit 340 mensen.

De sterke stijging van het aantal patiënten op de wachtlijsten is niet beperkt tot de verpleeghuizen maar strekt zich ook uit tot de verzorgingshuizen. De wachtlijst voor de Amsterdamse verzorgingshuizen telt 1837 gegadigden.

De stijging is te wijten aan het tekort aan bedden in de verpleeginrichtingen. Dat tekort is ontstaan doordat de normering 'scheef' loopt. A. van Elzakker, adjunct-directeur van Sigra: “De norm voor bedden in verpleeg- en verzorgingshuizen is gebaseerd op het aantal 75-jarigen in de bevolking. De bevolking van Amsterdam is al jaren aan het verjongen en daarom zijn er bedden afgeschaft. Tegelijkertijd is de zorgbehoefte gestegen. De vraag is veel groter dan werd aangenomen toen de norm werd vastgesteld.” Van Elzakker zou het liefst die norm aanpassen. Daarbij wil hij ook rekening houden met de overloop van patiënten uit ziekenhuizen en de thuiszorg die de verpleeghuizen te verwerken krijgen.

Het lijkt erop dat landelijk ook het aantal wachtenden voor verpleeg- en verzorgingshuizen stijgt. Volgens de eerste - nog onverwerkte - cijfers over 1997 van de Nederlandse vereniging voor verpleeghuiszorg (NVVz) stijgen in ieder geval de wachttijden voor de verpleeghuizen. Hoofd zorgontwikkeling M. Anghina van de NVVz: “De wachttijd voor somatische patiënten ligt gemiddeld op vijf tot zeseneenhalve week, voor psychogeriatrische patiënten is er een wachttijd van vijftien weken.”

Ook het stuwmeereffect draagt bij tot de wachtlijsten. Grote groepen patiënten die het eerst nog in de thuiszorg of het verzorgingshuis redden, verslechteren zo erg dat ze naar een verpleeghuis moeten. Daarnaast zijn er in verschillende regio's verzorgingshuizen gesloten, waardoor patiënten op andere instellingen zijn aangewezen. En er zijn in het verleden bedden die bestemd waren voor lichamelijk zieke ouderen, omgezet in bedden voor psycho-geriatrische patiënten. Al deze factoren samen, zorgen ervoor dat de capaciteit van de verpleeghuizen niet meer voldoende is. Anghina: “Ik hoop dat deze signalen serieus worden genomen door de politiek en dat de capaciteit van de instellingen wordt verhoogd in plaats van afgebouwd, zoals nu vaak het geval is.”

Ook J. de Gruyter van de Woonzorgfederatie (koepel van verzorgingshuizen) is bang voor een verdere afbouw voor het aantal plaatsen in verzorgingshuizen en daardoor het oplopen van de wachtlijsten. Vorig jaar telde de wachtlijst 15 000 gegadigden op een bestand van 120 000 verzorgingsplaatsen. De gemiddelde leeftijd in de verzorgingshuizen ligt op 85,5 en de behoefte aan zorg is met tien procent gestegen. De Gruyter: “De lichtste categorie blijft al zo lang mogelijk thuis. Bij ons zitten de zwaarste gevallen, die veel zorg nodig hebben en vaak tot het eind toe bij ons blijven.” De verzorgingshuizen zijn vaak oud en worden verbouwd, maar dat gaat weer ten koste van het aantal plaatsen. De Gruyter: “Wij mogen niet uitbreiden, dus als drie kamertjes worden samengevoegd tot twee, gaat dat ten koste van de zorg.”

Inmiddels is politiek Den Haag op de hoogte van het probleem. Vanavond dient het CDA een motie in waarin staatsecretaris Terpstra wordt gevraagd voor 1998 100 miljoen extra in de begroting op te nemen voor ouderenzorg. Terpstra zelf heeft voor september een onderzoek gelast om de knelpunten te inventariseren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden