Wachten

Het ziet er altijd klungelig uit zodra kamerleden het over zichzelf hebben. Ik noem: de cadeaulijst. PvdA en ChristenUnie willen een lijst aanleggen waar kamerleden op moeten melden wat voor cadeaus ze hebben gekregen. Reischeques, waardebonnen, uitnodigingen voor een skybox -zo'n voetbalbordeel- kisten wijn. Kan de kiezer precies zien wat voor cadeautjes er worden weggegeven, dat gebeurt namelijk niet voor niets. Teugen, hebben CDA en VVD meteen geroepen. Want die krijgen toch alleen maar mokken, briefopeners en keycords, zeggen ze. Maar dat is nou net de reden waarom de kiezers moeten weten wat er onder de kaasstolp wordt uitgedeeld. Omkoopbaar of onkreukbaar? Is het werkelijk waar: gaan de leuke uitjes naar de oppositie en de prullaria naar de regeringspartijen? Aanleggen die lijst.

Ruud Verdonck

Idem hun wachtgeldregeling. Er bestaat een democratisch op te tuigen reden waarom volksvertegenwoordigers zo'n ruime hebben: anders kreeg je nog minder mensen zo gek om zich verkiesbaar te stellen. Ik geloof graag dat ze bij Jan Marijnissen thuis de helft van vaders inkomen in de partijkas storten, ik zou ook makkelijk stil kunnen leven van de helft van hun presentiegelden en beloningen. Als ze het hebben over het politiek bedrijf dan bedoelen ze huize Marijnissen; daar noemen ze elkaar aan het ontbijt voorzitter. Die kunnen makkelijk zonder wachtgeldregeling en anders gaat hij toch weer leuk lassen en pijpfitten. Maar een gewoon kamerlid, dat kan wel wat extra ruimte gebruiken om nieuw werk te zoeken. Ik zag er van de week weer volop van 't soort, zowel in die documentaire van René Roelofs als in het wild in de Kamer, dat buiten het parlement nooit meer fatsoenlijk werk zal vinden, als ze het al ooit gehad hebben.

Mag iedereen er gebruik van maken, dat is de hamvraag. Oók als je door eigen schuld slechts een paar uur staatssecretaris bent geweest en de volle mep wachtgeld verlangt? Of wanneer een vroegtijdig gesneefde miljonair-minister, die bovendien niet eens z'n ontslag kreeg maar er om moest vrágen, een wachtgeld wil om het vervolgens in z'n zogenaamde welfare stichting te stoppen? Dat heet niet wachten, dat heet potten. Heeft niets met politiek te maken, van dat soort lui krijgt het hele leven een slechte naam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden