Wachten tot het betert duurt veel te lang

Veel Irakezen geloven niet dat het snel beter wordt in hun land. Wie zich dat kan veroorloven, vertrekt.

Blijven of weggaan is een populair gespreksonderwerp onder professionals in Bagdad. Dokter Ahmed Abbas zag de afgelopen maanden diverse van zijn oudere collega’s in het Jarmoek-ziekenhuis naar het buitenland vertrekken.

Ze hadden genoeg van de puinhoop die hun stad is geworden. Van de bomaanslagen, de overvallen, ontvoeringen en alle andere vormen van geweld die in Bagdad aan de orde van de dag zijn. En van de problemen met water en elektriciteit.

Vooral de oudere artsen en specialisten zijn hooggeschoold en maken kans op werk in de regio. Het smalle bleke gezicht van de 28-jarige Abbas staat zorgelijk als hij de balans opmaakt. ,,Onder het bewind van Saddam raakten we veel van onze topspecialisten kwijt. Ik dacht dat daarna de wederopbouw zou beginnen, maar vanwege het verlies van nog meer deskundigheid, raakt de gezondheidszorg verder in het slop.”

Al heeft hij nog niet besloten of hij in zijn vaderland zal blijven, hij heeft weinig vertrouwen in de toekomst. ,,Het zal nog zeker vijf jaar duren voordat het beter gaat.”

Die termijn klinkt de 23-jarige Riman Jamar nog optimistisch in de oren. Ze houdt het op twintig jaar, en zolang wil ze niet wachten. Met haar zus, broertje en moeder staat ze in de rij bij het bureau dat paspoorten afgeeft. Het gezin van zes kinderen verhuist naar Syrië.

,,Het doet ons verdriet om weg te gaan, maar we zijn te bang om in Bagdad te blijven wonen. Dat is het gevoel van heel veel Irakezen”, zegt ze. Ook zij is hoog opgeleid en werkt als vertaalster Engels. Haar 21-jarige zus studeert farmaceutica.

Anderen die zwetend opeengepakt staan in de lange rij voor het loket vertellen dat ze ook wel een aantal jaar weg zouden willen. De meesten hebben niet de middelen om zich in het buitenland te vestigen en gaan slechts voor een korte periode bij familie op bezoek.

De gemoederen raken verhit als de slechte veiligheid, hun voornaamste reden om weg te willen, ter sprake komt. Een ambtenaar achter de stapel paperassen mengt zich op boze toon in het gesprek. ,,Wat doet de overheid eraan om onze veiligheid te verbeteren?”, zegt hij.

Een tocht door de stad is voldoende om hun gebrek aan vertrouwen te begrijpen. Vanwege de zoveelste zelfmoordaanslag zit het verkeer in het centrum vast. Regelmatig klinkt geweervuur en om de haverklap loeien er sirenes. Veel van de veiligheidstroepen die de controleposten bemannen zien eruit als bandieten in een speelfilm. Hun uniformen zijn een allegaartje. Ze dragen donkere zonnebrillen en hebben sjaals om hun hoofd geknoopt. Ze zwaaien met geweren of houden die op omstanders gericht. Een paar van hen zijn met getrokken pistool in een verhit gesprek verwikkeld met een man bij wie het bloed in straaltjes over zijn gezicht loopt.

Een politiekonvooi komt tot grote schrik van de andere weggebruikers volkomen onverwacht recht tegen het verkeer in aangescheurd.

Ook milities die gelieerd zijn aan politieke en religieuze groepen en die hun huizen en kantoren bewaken, dragen bij aan de agressieve sfeer in de stad. Zo hebben leden van de sjiitische Badr-brigade deze week de burgemeester van Bagdad uit zijn kantoor gezet en hem vervangen door een sjiitische politicus.

Dat draagt niet bij aan het vertrouwen dat de Irakezen in de toekomst hebben. De Amerikanen menen dat vooral het politieke proces dat vertrouwen moet versterken. De jongste stap daarin is de nieuwe grondwet die maandag door het parlement moet worden goedgekeurd.

Een paar jongemannen in een internetcafé haalt de schouders op. Ook zij hebben er niet zoveel vertrouwen in dat het de komende jaren beter toeven wordt in hun stad. ,,Maar als goed opgeleide jongeren zoals wij weggaan, wie moet dan het land opbouwen?”, zegt een jongen die Ali heet. ,,Maar misschien is het voor mij iets makkelijker om het hier vol te houden. Ik heb geen vrouw of kinderen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden