Wachten op laatste akkoord van de 'examenmuziek'

Als Mariëtte in de gymzaal aan een examen zit, hoort ze iedere keer die verschrikkelijke examengeluiden. Colablikjes die open poppen, gebons van voetstappen op de gymzaalvloer, geritsel van blaadjes die worden omgeslagen. Het meest indringend klinken de krakende verpakkingen die luidruchtig van voedsel worden afgetrokken. Samen vormen de geluiden onaangename examenmuziek waar Mariëtte steeds door wordt afgeleid.

Ondanks het lawaai in de gymzaal verliep de eerste examenweek soepel voor broer en zus Helder. Ze zijn allebei tevreden. Het is nog steeds stil in de hal waar zowel Hugo's als Mariëtte's kamer aan grenst. De familieleden sluipen. Stil, maar benauwd is het. Daarom hebben de Helders allebei sinds dit weekend geen zin meer om te leren.

"Ik heb al twee weken voor mijn examens geblokt. Toen een hele week examens gemaakt en tussendoor geleerd. Nu het weer zo goed is, ben ik het helemaal zat", zegt Hugo. Ook Mariëtte zucht: "Het is dat het leren moet, maar anders.."

Hugo en Mariëtte hebben een ander leerritme. Hugo gaat altijd relaxen als hij terug is van een examen, meer dan zijn zus. Hij gaat gamen of langs bij vrienden. Hij leert na het eten tot een uur of negen. "Daarna kan ik toch niets meer opnemen." Mariëtte maakt veel meer uren in de avond. Haar licht gaat soms pas rond half twaalf uit.

Broer en zus zien elkaar bijna niet, dus er zijn weinig ergernissen. Gisteren heeft de selfievete tussen broer en zus nog wel een staartje gekregen. Er moest namelijk nóg een foto gemaakt worden voor de krant, tot grote ergernis van Hugo. Uit alle macht had Mariëtte haar broer, die zat te stressen voor zijn natuurkunde, overgehaald voor een shoot in de tuin. "We moesten er wéér een stuk of vijftien maken!" zucht hij. Gelukkig in het gras dit keer.

Hugo had niet veel tijd om tussen de sprieten te blijven liggen. Gistermiddag moest hij naar het Ichtus voor zijn examen natuurkunde.

"Het ging redelijk, alleen het examen was heel lang. De vragen aan het eind waren ook nog eens het moeilijkst. Het examen was verraderlijk. Vragen die makkelijk leken op het eerste gezicht, bleken toch moeilijk te zijn. Niemand was vroeg klaar."

De examens verlopen rustig op het Ichtus College. Geen black-outs, geen rare vragen. Het enige merkwaardige was volgens Hugo die tweede tekst in het Nederlands examen. "'De geile hoer' was de titel. Maar het bleek het gewoon over financiële wanpraktijken te gaan, wel een heel misleidende kop", vertelt hij.

Broer en zus Helder zetten zich nog even schrap, voor de laatste examens. "Ik heb zo'n zin in vrijdag", zegt Mariëtte. Ze wacht verlangend op het laatste akkoord van die vervelende examenmuziek: het geluid van die laatste paar piepende schoenen die de gymzaal uit en de vakantie in wandelen.

De periode rond de eindexamens is er voor veel leerlingen een van spanning en stress. Maar stel nou dat je niet de enige bent thuis die zit te blokken. Trouw interviewt deze examenperiode vijf gezinnen met broers én zussen die allebei hun diploma willen halen. Vandaag: Hugo (19) en Mariëtte (17) Helder die vwo- en havo-examen doen op het Ichtus College in Veenendaal.

Examenagenda van vandaag

Vmbo tl/gl/kb

9.00 - 11.00 uur

Maatschappijleer 2

13.30 - 15.30 uur

Engels

Havo

9.00 - 12.00 uur

Filosofie

13.30 - 16.30 uur

Scheikunde

Vwo

9.00 - 12.00 uur

Grieks

13.30 - 16.30 uur

Wiskunde A/B/C

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden