Wachten op geld voor Zutphens Ubuntuplein

Nog weinig schot in bouw coöperatieve wijk voor alle generaties

QUIRIJN VISSCHER

Aan sympathie geen gebrek voor het Ubuntuplein in Zutphen. De provincie Gelderland stelt subsidies in het vooruitzicht. Vakblad Stedebouw & Architectuur gaf dit coöperatieve woonproject een top-10-notering in particuliere bouwinitiatieven in 2014. Tachtig aspirant-bewoners betaalden 500 euro lidmaatschapsgeld aan Coöperatie Ubuntuplein, die bij het station 160 huizen wil laten bouwen. Maar wanneer de eerste paal de grond ingaat? Als de financiering rond is.

Het Ubuntuplein vloeit voort uit de woonwensen van antroposofische Zutphenaren. Initiatiefnemer Hugo Versteeg (76) hoopt dat de geldzaken eind februari echt rond zijn. Niet via bank of corporaties. Die willen niet. Een buitenlands investeringsfonds durft het aan. Bouwbedrijf Heijmans verlangt wel zekerheid: 4 miljoen euro in deposito. Zutphen mag een nationaal centrum zijn voor antroposofie, dat leidt nog niet automatisch tot getekende huur- en koopcontracten.

Het Ubuntuplein heeft een lange voorgeschiedenis. Na elf jaar voorbereiding geeft de coöperatie niet meer op. Juist deze haastige tijd vraagt volgens Versteeg om dit woon- en werkconcept. Antroposofische ouderenhuisvesting is alleen in Zeist beschikbaar. Hoe wonen wij in Zutphen als we oud zijn?, vroeg hij zich af in 2004. Toen ontstond een idee van een woongemeenschap met vrijwilligers en ouderen. Dat evolueerde vervolgens in het Ubuntuplein, een coöperatieve wijk voor alle generaties.

Versteeg werft graag 55-plussers die hun loopbaan afronden en de kinderen zien uitvliegen. In de ateliers aan het Ubuntuplein kunnen ze hun carrière afbouwen en beginnen met omzien naar elkaar. 'Ubuntu' is een Afrikaans begrip. Solidariteit, vat Versteeg samen. "Mijn missie is mensen bewust te maken van de derde levensfase. Je wilt niet in je uppie oud worden. Ouderen kunnen samen zinvol leven en hebben tijd, ruimte, geduld, wijsheid en levenservaring. Ook om te delen met jongere generaties."

Drie woonverenigingen zijn samen actief in het Ubuntuplein: naast De Derde Fase van Versteeg ook De Noabers (vitale ouderen) en Rowida (gezinnen). Oudere en jongere generaties wonen door elkaar in een wijk vlakbij het station in het gebied Noorderhaven dat vol industrieel erfgoed staat. Een grand café en winkels zijn gepland. Gemeenschappelijke tuinen en activiteiten zijn vanzelfsprekend. Versteeg: "En alles op rollatorafstand van het historische stadscentrum. Een A-locatie."

Meer dan een voorlopig ontwerp is het Ubuntuplein niet. De coöperatie kon bouwbedrijf Heijmans nog geen afnamegaranties geven. De 42 miljoen euro die er volgens Versteeg mee is gemoeid, moet eerst geregeld zijn. Het geld afkomstig van privé-investeerders, wordt via tussenpersonen geregeld. Het papierwerk moet nog worden getekend. Maar het Ubuntuplein komt er, is Versteegs overtuiging. "In 2016 slaan we de eerste paal."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden