Wachten op debater Rutte als gezelschapsspel

Premier Mark Rutte was wel bij de huldiging van de olympische medaillewinnaars. Beeld anp
Premier Mark Rutte was wel bij de huldiging van de olympische medaillewinnaars.Beeld anp

Waar is Mark? Op internet lijkt het inmiddels een gezelschapsspel van politieke tegenstanders te zijn. De verkiezingsstrijd is losgebarsten, althans dat vindt een groot aantal partijen, maar de lijsttrekker van de VVD laat zich nog niet zien.

Dolf Hendriks

Via Twitter is de afgelopen tijd een pagina verspreid met foto's van evenementen waar Rutte had kunnen zijn, zoals het lijsttrekkersdebat vorige week in Utrecht of bij de presentatie van de StemWijzer. Maar daar was hij niet. Andere foto's laten zien waar hij wel was, zoals bij de huldiging van de olympische sporters of in een boot varend met vriend Jort Kelder.

Woensdag is het eerste lijsttrekkersdebat op tv. Rutte is er niet bij, net als overigens SP-leider Emile Roemer en PVV-voorman Geert Wilders. Die twee laten zich wel horen in tv-programma's of kranteninterviews. Rutte houdt vast aan zijn strategie dat hij als premier zo lang mogelijk uit het kiezersgeweld moet blijven.

De VVD staat hoog in de peilingen, en de confrontatie met politieke tegenstanders zou daar alleen maar afbreuk aan kunnen doen. Zaterdag stelt hij met de VVD-leden definitief het verkiezingsprogramma vast, waarna hij zich - 2,5 week voor de verkiezingen - in de strijd mengt. Te beginnen met zondag een tv-debat bij RTL tussen de grootste kanshebbers op het premierschap: Rutte, Roemer, Wilders en PvdA-leider Diederik Samsom.

Rutte blijft stoïcijns onder de kritiek op zijn afwezigheid. Het tekent ook wel weer het onbezorgde karakter van de premier dat hij wel van zich liet horen in het 3FM-programma van Giel Beelen, waar een terugkerend item een telefoon is die wordt doorgegeven. Maandag was Rutte de gelukkige bezitter. Hij zei te verwachten dat mensen al helemaal genoeg van de politici zouden hebben als de campagne te vroeg begint. De komende weken staan er volgens hem meer dan genoeg tv-debatten gepland. Aan de andere kant: 'Ik heb wel zin om te vertellen welke visie ik heb.'

De VVD-lijsttrekker zoekt nadrukkelijk het debat met de SP. 'Uiteindelijk is de vraag: ga je de socialistische weg of de liberale. Ga je de staatsschuld onder controle brengen, of laat je die oplopen.' Rutte vindt Roemer wel een aardige man, dat wil hij wel gezegd hebben. 'Maar hij is over alles zo negatief. Zo kom je als land niet verder.'

De concurrentie baalt ondertussen behoorlijk. Rutte en Roemer staan onveranderd hoog in de verscheidene peilingen maar tot ergernis van Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks) en Arie Slob (ChristenUnie) blijven hun plekken in de arena leeg. 'Arrogantie tegenover de kiezer', vindt Sap.

Lijsttrekker Alexander Pechtold (D66) was wel op Lowlands, Mark Rutte niet. Beeld anp
Lijsttrekker Alexander Pechtold (D66) was wel op Lowlands, Mark Rutte niet.Beeld anp
Rutte was niet bij het lijsttrekkersdebat met studenten in Utrecht, Beeld ANP
Rutte was niet bij het lijsttrekkersdebat met studenten in Utrecht,Beeld ANP
Mark Rutte was niet bij de lancering van de Stemwijzer. Beeld anp
Mark Rutte was niet bij de lancering van de Stemwijzer.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden