Klein verslag

Wachten op de wespenman

Een ongediertebestrijder verwijdert een wespennest in Barneveld. Beeld ANP

Wachten op de wespenman. Tussen twaalf en twee zou hij komen. Hij is nu bijna 13:00 uur. Ik heb de slaapkamer opgeruimd. Maar de dode wespen laten liggen. Die beschouw ik als bewijs.

Het wespennest is niet te zien. De wespenman zal door het slaapkamerraam op de uitbouw moeten stappen en dan omhoog kijken naar de dakrand. Die heeft een houten, witgelakte betimmering. Tegen de muur kiert hij een beetje. En daarin vliegen ze af en aan.

Toen we terugkeerden van vakantie, een week of twee geleden, lagen er dode wespen op de slaapkamervloer. Niet heel veel. Maar sindsdien wel elke dag nieuwe. Daar waar de verwarmingsbuizen langs de muur het plafond in verdwijnen zag ik een groter gat. Ik zal de wespenman erop wijzen.

Beeld Wim Boevin000

De eerste hittegolf van deze legendarische zomer heb ik gemist, omdat ik me in het verkwikkende Málaga bevond. De tweede daarentegen mocht ik meebeleven. Die stilstaande hete lucht. Het vergeefse rondroeren ervan door de ventilator. Het reikhalzend uitzien naar regen en verlossing. De apocalyptische weerkaarten en prognoses, het smachten naar een tropische orkaan.

We vergeten dat allemaal weer. De zomer is intussen een Nederlandse geworden, zoals we hem kennen, met wolkenhemels die de klimaatverwante Duitsers geloof ik 'durchwachsen' noemen, zeer wisselend, een warme zon, een frisse schaduw.

Maar die aanhoudende droogte en hitte van deze zomer verdienen een bijzondere aantekening, een monumentenstatus of - al naargelang je blikrichting - een alarmistische rode vlag: van het jaar dat we de opwarming van de aarde in de ogen keken.

Vast staat dat het ook het jaar was van de wespennesten.

De wespenman belt aan. Hij draagt donkere bedrijfskleding, de firmanaam op de polo, en een zwart petje met de opdruk 'Deus Ex Machina - Venice'. Als ik een wesp was zou ik me een hoedje schrikken.

'Geen wit pak?', vraag ik.

'Nee', zegt hij. Zijn imkerpak ligt in de auto. Het is niet nodig nu, de wespen zijn nog niet agressief. Maar binnenkort wel. Een collega - met imkerpak - is zes keer gestoken, de wespen waren in zijn pak gekropen.

Maar tijd voor een praatje heeft hij duidelijk niet, er zijn nog vele nesten te verdelgen. Vorig jaar bestreed zijn bedrijf, dat in de Randstad opereert, zo'n tweehonderd wespen per week, dat zijn er nu zeshonderd. Zeshonderd per week. Ik roep het in ontzetting uit, al weet ik niet hoe rampzalig dat eigenlijk is.

Ik ga hem voor naar boven. Hij draagt een wit vaatje, met een spuitpistool en een lange dunne, koperkleurige buis eraan. 'Birchmeier' staat op het vat en een reeks waarschuwende iconen.

Er zit pyrethrine in, zegt hij, een wit poeder, onschuldig voor vogels, planten en mensen. Hij draagt geen masker.

Hij klimt naar buiten, pompt even in het vat, en spuit wolkjes stof in de kier van de betimmering. Kort bestudeert hij de vliegbeweging en de frequentie van de wespen. 'Ik schat het op een nest van zo'n vijfhonderd wespen.'

Een kenner. Om welke soort het gaat weet hij niet. 'De Franse wesp kun je herkennen, die heeft lange pootjes.'

Ik pin 95 euro.

En weg is de wespenman.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.

Lees ook: De zwoele zomer is een weldaad voor de wesp

Dit jaar zijn er opvallend meer wespen dan andere jaren. Ze profiteren van de zachte winter en warme zomer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden