Wachten op de terugkeer van de Heer van de Tijd

De stad Mashad, waar de achtste imam Reza ligt begraven, vormt het belangrijkste bedevaartsoort van Iran. Toch begint deze plek steeds meer concurrentie te krijgen van de graftombe van diens zuster Masoemeh, in de stad Qom. Dat is het theologische centrum van Iran, en ligt heel praktisch om de hoek van hoofdstad Teheran.

Het heiligdom van Masoemeh trekt ieder jaar meer pelgrims aan, heb ik zelf kunnen vaststellen. Je ziet er steeds meer vrouwen in zwarte chadors die zich verdringen en schreeuwen om dichter bij het graf te kunnen komen. De meest uitgekookte exemplaren onder hen hanteren een speld waarmee ze anderen stiekem in hun achterwerk prikken, waardoor deze verschrikt opzijgaan en zo de weg vrijma-ken.

De pelgrims brengen tevens een bezoek aan de vlakbij gelegen bescheiden praalkoepel, waaronder een opgedroogde bron ligt. Hier gooien ze wensbriefjes in. Het is een bijzondere plek, want via deze bron zal volgens een sjiitisch geschrift uit de zestiende eeuw de 'Heer van de Tijd' verschijnen. Met de Heer van de Tijd wordt de twaalfde imam, Mohammed al-Mahdi, aangeduid, die dus verre familie is van imam Reza en Masoemeh.

Deze twaalfde imam ging in het jaar 873 op vijfjarige leeftijd de 'Verborgenheid' in. Dat betekent volgens de sjiieten echter niet dat hij dood is, maar wel onbereikbaar. De Heer van de Tijd, de Mahdi, vervult voor hen een spirituele maar ook eschatologische rol: wanneer er een enorme chaos zal heersen in de wereld, zal hij zeker terugkeren op aarde met Jezus aan zijn zijde, om het rijk van gerechtigheid te vestigen.

Nou verkeert de wereld momenteel in een behoorlijke chaos. De terreurdaden van Islamitische Staat, die sjiieten als afvalligen beschouwt, houden iedereen in de greep en passen prima in het sjiitisch apocalyptische beeld van een eindtijd waarin regeringen en wereldleiders tevergeefs hun uiterste best doen om problemen op te lossen. Je zou daarom kunnen verwachten dat de terugkeer van de Mahdi momenteel een hot topic is in Iran.

Voor een kleine groep denkers, hodjatieh genaamd, is dat inderdaad het geval. Zij verwachten dat de wederkeer van de Verborgen Imam zeer spoedig plaats zal vinden. Niet alleen sommige machtige ayatollahs zijn er van overtuigd dat de wederkomst van de Mahdi nabij is, ook de voormalige president Mahmoed Ahmadinejad behoort tot de groep van hodjatieh. Dat vonden veel mensen wel wat eng tijdens zijn presidentschap, toen Iran ervan verdacht werd te werken aan een nucleair wapen. Zou Ahmadinejad de komst van de eindtijd misschien een handje willen helpen?

Voor het overgrote merendeel van de Iraanse burgers vormt de huidige slechte toestand van de wereld echter geen enkele reden om zich intensief bezig te houden met de terugkeer van de Mahdi. Hoewel die terugkeer morgen zou kunnen plaatsvinden, bestaat er volgens hen immers ook een kans dat de wederkomst pas over honderdduizend jaar zal plaatsvinden, zoals ook wijlen ayatollah Khomeini, grondlegger van de islamitische republiek, eens opmerkte.

Toch kan men maar het beste voorbereid zijn. Tussen het heiligdom van Masoemeh en de opgedroogde bron, is daarom alvast een boulevard aangelegd waarop de Heer van de Tijd over een rood tapijt zal kunnen lopen, als hij eenmaal is gearriveerd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden