Wachten op de goede wolk om Gouda vast te leggen zoals niemand het ziet

hans wilschutBeeld hans wilschut

Fotograaf Hans Wilschut klom onder meer in een hoogwerker om bekende plekken in Gouda te fotograferen. Met zijn foto’s wil hij twijfel zaaien over de werkelijkheid.

Talloze foto’s zijn er al gemaakt van hét icoon van Gouda: het voormalige stadhuis op de Markt, met zijn karakteristieke rode luiken. En toch moet het mogelijk zijn, bedacht fotograaf Hans Wilschut, om dit markante gebouw af te beelden op een manier die nog weet te verrassen.

Dat had wel wat voeten in de aarde. Hij huurde een hoogwerker voor een zondag waarop fikse regenbuien waren voorspeld, zodat er weinig tot geen mensen zouden zijn op de altijd drukke Markt. Hij drukte af toen het net droog geworden was en het plein nog uitgestorven, met de façade van het gebouw frontaal in beeld en de rode luiken onzichtbaar.

Onherkenbaar

‘Is dit echt het stadhuis van Gouda? Zo heb ik het nog nooit gezien.’ Het waren precies de reacties waarop Wilschut had gehoopt. “Het gebouw is al zo buiten proporties en staat ook nog eens in een rare hoek op dat plein. Ik wilde het nog onechter maken dan het al is en daardoor twijfel zaaien. Daarom heb ik het als het ware uit het plein getild.”

Wilschut maakte meer foto’s van Gouda die bekende plekken op een heel andere manier laten zien. Hij deed dat in opdracht van Museum Gouda, dat met dit project de stad meer het museum in wil ‘trekken’. Directeur Marc de Beijer koos Wilschut, omdat hij hem een van de beste stadsfotografen vindt en zijn werk ook zo ‘schilderachtig’ (Wilschut is opgeleid als schilder, red.).

Klik op 'volgend' om meer foto's te zien. De tekst loopt door onder de afbeelding.

Een belangrijke inspiratiebron voor Wilschut was de grote maquette in het museum, waarop de stad anno 1562 is nagebouwd. “Ik ben boven die maquette gaan hangen en het eerste wat me opviel waren de diagonale lijnen die door de stad lopen en de taps toelopende kavels. Ik besloot te gaan kijken wat er nog zichtbaar is van dat eeuwenoude raster.”

Hij beklom de Sint Janstoren en maakte een foto van de straatjes en huizen aan de voet van de kerk. Achter de smalle voorgevels lopen de langgerekte panden naar achteren toe breder uit. Meer foto’s van bovenaf maken duidelijk dat het grid van de stad er nog precies zo uitziet als op de maquette. Wilschut: “Ik hoop dat bewoners daardoor met andere ogen naar hun stad gaan kijken en zich bewuster worden van de historie van hun omgeving.”

Strijd tegen het water

Wilschut wilde ook de strijd tegen het water die het laaggelegen Gouda van oudsher voert, in beeld brengen. Hij vond in de collectie van het museum een prent uit 1776 van mensen die in een hevige storm de doorgebroken IJsseldijk proberen te dichten. De Gouwenaren lijken niets geleerd te hebben van het verleden, want uitgerekend in het ‘putje’ van Nederland, bijna zeven meter onder NAP, bouwt de stad nu de nieuwe wijk Westergouwe. Om dit staaltje van ‘menselijke overmoed’ in beeld te brengen, fotografeerde hij de nieuwbouw met de Hollandsche IJssel, waarvan de dijken momenteel worden versterkt, als decor. Griezelig is het hoogteverschil met de rivier. Dat effect wordt nog versterkt door een wolkenlucht, die aan de schilderijen van Weissenbruch doet denken.

Op meer foto’s duiken wolken op, die in belangrijke mate bepalend zijn voor de sfeer. Daar zit Wilschut soms heel lang op te wachten, op de ‘goeie’ wolk. “Technisch heb ik alles onder controle, maar het spannendste is voor mij dat er dan ook nog iets gebeurt wat ik niet onder controle heb.”

Stuk voor stuk zijn de foto’s verrassende impressies die laten zien hoe het hedendaagse Gouda niet los gezien kan worden van het verleden. Loeischerp zijn de beelden ook, waarbij opvalt hoeveel oog Wilschut heeft voor schilderachtige details.

Gouda van 1562 tot 2017. Hans Wilschut fotografeert, te zien t/m 18 februari in Museum Gouda.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden