Waarschuwingssysteem EU over veroordeelde artsen

Duits ziekenhuis in Heilbronn waar de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen Steur heeft gewerkt nadat hij in ongenade was gevallen in Nederland. Beeld anp
Duits ziekenhuis in Heilbronn waar de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen Steur heeft gewerkt nadat hij in ongenade was gevallen in Nederland.Beeld anp

Artsen en verplegers die zijn veroordeeld in hun thuisland moeten in de toekomst niet langer aan de slag kunnen in een ander EU-land. Dat is de uitwerking van een nieuw systeem, waarmee het Europees Parlement vandaag heeft ingestemd.

Redactie

Europa wil zeven beroepen automatisch erkennen. Het gaat om artsen, tandartsen, apothekers, verplegers, verloskundigen, dierenartsen en architecten. Hierdoor moet het makkelijker worden voor deze beroepsgroepen om in een andere EU-land aan de slag te gaan.

Maar de misstappen van de betreffende personen zouden ook via deze beroepskaart kenbaar zijn. Lidstaten moeten namelijk binnen drie dagen de andere EU-landen waarschuwen over een veroordeling of andere disciplinaire maatregel. Zo wordt voorkomen dat een veroordeelde via achterdeurtjes toch elders in Europa aan de slag gaat.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy bestempelt het waarschuwingssysteem als een stap in de goede richting. Hij ziet echter meer iets in een zwarte lijst of centraal register. Er moet een einde aan komen dat kwakzalvers over de grens aan het werk gaan, aldus Gerbrandy.

Vanaf 2015 moet het waarschuwingssysteem ingaan. Vooruitlopend op 2015 gaan de autoriteiten in een kleinere groep landen (naast Nederland ook bijvoorbeeld Luxemburg, Engeland, Zweden) elkaar meteen informeren over maatregelen die zijn genomen tegen medisch beroepsbeoefenaren. Ook met Duitsland, België en Frankrijk zijn afspraken gemaakt.

Omstreden Nederlandse ex-neuroloog
Vorige maand bleek dat de omstreden Nederlandse ex-neuroloog Ernst Jansen Steur ook in Duitsland ernstige medische fouten heeft begaan, nadat hij in Nederland in ongenade was gevallen. Jansen Steur werd in 2003 op non-actief gesteld. Zijn strafzaak begint 4 november.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden