Waarschuwingsschot voor nieuwe man van Berlusconi in Brussel

Het Europees Parlement slijpt de messen om de nieuwe Italiaanse commissaris te fileren. Berlusconi’s nieuwe man krijgt het moeilijk.

Nu de huidige Italiaanse eurocommissaris Franco Frattini vrijwel zeker Berlusconi’s minister van buitenlandse zaken wordt, moet Italië een nieuw lid benoemen in het uitvoerend bestuur van de EU.

De Italiaanse pers gaat ervan uit dat het Antonio Tajani wordt, een man die heel dicht bij Berlusconi staat. Tajani is sinds 1994 lid van het Europees Parlement waar hij de groep parlementariërs van Berlusconi’s Forza Italia leidt.

De socialisten spraken gisteren hun bezorgdheid uit over deze ’gevoelige benoeming’. „We lossen een waarschuwingsschot”, zegt de PvdA’er Jan Marinus Wiersma, vice-voorzitter van de socialistische eurofractie. „Tajani is een conservatieve politicus en we zullen hem stevig aan de tand voelen als hij wordt voorgedragen.”

Wiersma stond vier jaar geleden midden op het slagveld over de benoeming van een andere Berlusconi-man, Rocco Buttiglioni. Diens juridische kwalificaties voor de post van eurocommissaris van justitie en burgerrechten leken ruimschoots voldoende. Maar zijn conservatief-katholieke overtuiging dat homo’s zondaars zijn en dat vrouwen bestaan om kinderen te krijgen, schoot bij het parlement in het verkeerde keelgat.

In een spannende strijd met commissievoorzitter Barroso, die het recht van de nationale regeringen om zelf uit te maken wie er eurocommissaris wordt verdedigde, wisten linksen en liberalen in het parlement gedaan te krijgen dat Italië de man terugtrok. In die strijd heeft het Europees Parlement aan invloed gewonnen bij de benoeming van commissarissen.

Berlusconi stuurde zijn minister van buitenlandse zaken Franco Frattini naar de Europese Commissie, een benoeming waarmee niemand problemen had. Frattini werd een gerespecteerd commissaris. Nu wil hij weer minister van buitenlandse zaken worden onder Berlusconi.

„Het is nu de vraag of we opnieuw een soort Buttiglioni krijgen of een Frattini”, zegt de PvdA’er Wiersma. „We herinneren Berlusconi eraan dat hij met een kandidaat moet komen die ook voor het Europees Parlement aanvaardbaar is.”

Frattini is al een tijd niet in Brussel gesignaleerd. Eerst had hij onbetaald verlof gekregen om campagne te voeren. Na Berlusconi’s overwinning maandag werd dat verlof verlengd om ’opheldering’ te krijgen over de politieke situatie.

Dat uitstel van zijn ontslag lijkt vooral bedoeld om te voorkomen dat de vertrekkende premier Prodi nog een opvolger voor Frattini benoemt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden