Waarschuwing voor wildgroei aan gezondheidsapps

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Even op je tablet kijken hoe gezond je bent? Alleen als de informatie betrouwbaar is. Overheid en artsen moeten niet stilzitten terwijl steeds meer burgers via bijvoorbeeld mobiele applicaties zelf hun gezondheid testen. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in een advies over 'consumenten-eHealth'.

Deze doe-het-zelf-markt is de afgelopen jaren sterk gegroeid en dat zal alleen maar doorgaan de komende jaren, zegt het adviesorgaan van het kabinet. Dan gaat het niet alleen om bijvoorbeeld preventieve applicaties ('eet ik niet te veel?') maar ook om steeds verfijnder toepassingen voor zelfdiagnose (heb ik hartproblemen?) en zelfs ondersteuning van de behandeling ('slik ik wel genoeg pillen?)'.

Keurmerk
Van veel applicaties is niet duidelijk of ze betrouwbare en zinvolle metingen leveren. Er moet daarom snel een keurmerk komen, zegt de raad. Bovendien dreigt het gevaar dat alle metinguitslagen vooral worden gebruikt door commerciële bedrijven - niet allereerst om mensen beter te maken maar vooral voor de marketing. De privacy van de doe-het-zelver mag niet in het geding komen.

De raad verwacht dat doe-het-zelf-zorg steeds belangrijk wordt ook in de reguliere behandeling door artsen - die de gegevens van mobiele applicaties ook kunnen inzien en gebruiken. Die moeten zich dan wel beter gaan instellen op al die gegevens van buitenaf. Dokters kunnen zich maar beter gaan bemoeien met deze zorgvorm, omdat ze anders flink wat patiënten op hun spreekuur krijgen die door een verkeerde applicatie zich ten onrechte zorgen maken over hun gezondheid.

Het adviesorgaan maakt zich zorgen om de groep burgers die niet de middelen of vaardigheden hebben om de gezondheid in de gaten te houden via de tablet. Voor deze groep moet een extra aanbod komen zodat zij niet afhaakt op de electronische snelweg van de eigen gezondheid. De overheid moet zorgen dat investeringen in dit aanbod lonend worden.

Soorten apps
Het aanbod aan gezondheidsapps is de afgelopen jaren flink gegroeid. Sommige apps tellen het aantal stappen dat je zet, andere registreren je slaapcyclus of je hartslag. Een bijzondere categorie app is het 'persoonlijk gezondheidsdossier', waarmee de gebruiker allerlei verschillende medische informatie kan opslaan en overal oproepen.

Het zijn niet alleen apps, die je tegenwoordig kunt gebruiken om je gezondheid te monitoren. Zo bestaan er slimme contaclenzen, die de bloedsuikerspiegel van diabetici meten, en een klein lampje laten knipperen als het de verkeerde kant dreigt op te gaan. Ook zijn er chips, die bijhouden hoeveel pillen iemand slikt, en die gegevens doorsturen naar de computer van de gebruiker en eventueel ook arts of apotheker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden