Waarschuwing voor geweld van politiek extremisten
Terreuracties uit jihadistische hoek zijn nog steeds de grootste bedreiging voor de veiligheid in Nederland. Maar er moet ook rekening worden gehouden met geweld van extreem-links en extreem-rechts. Zeker in aanloop naar de verkiezingen. Daarvoor waarschuwt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof.
Het afgelopen jaar was in Nederland sprake van een opleving van het extreem-rechtse gedachtengoed, zo ziet Schoof. De brandbommen die eerder dit jaar werden gegooid naar een moskee in Enschede, en waarvoor inmiddels vijf verdachten zijn veroordeeld, vindt hij een extreem-rechts geïnspireerde gewelddaad.
Het huidige dreigingsniveau 4, het een na hoogste, blijft gehandhaafd. Terugkerende jihadisten kunnen een bedreiging vormen. Momenteel zijn nog ongeveer 190 van de in totaal 270 uitgereisde Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak. Als het door IS gestichte kalifaat uiteenvalt, neemt de kans op terugkeerders toe. Een deel van hen zal de jihadische beweging in Nederland steunen. Veel terugkeerders zijn er nu niet. De teller staat al geruime tijd op 40. Het aantal mensen dat is gesneuveld staat vrijwel onveranderd op 44. De lust om af te reizen neemt sinds begin dit jaar af, zo blijkt uit de rapportage.