Waarschuwing van EU: overnameregels gelden ook voor Société Générale

Van onze redactie economie

Mocht de Franse regering de in nood verkerende bank Société Générale willen afschermen voor buitenlandse kapers, dan is dat mogelijk in strijd met de Europese regels.

De Europees commissaris McGreevy heeft gisteren verklaard dat de overnameregels van de EU ook gelden voor potentiële gegadigden voor de in opspraak geraakte nummer twee van de Franse banksector. Directe aanleiding voor de Brusselse reactie, die uitgelegd moet worden als een waarschuwing, is de houding van de Franse regering. Nu de roofvogels boven Société Generale – dat recent een verlies van 5 miljard euro op beleggingen moest afschrijven – cirkelen, zal de Franse overheid niet toestaan dat de bank in buitenlandse handen komt. Frankrijk gaat daarbij aanzienlijk verder dan de Nederlandse overheid. De laatste stond toe dat ABN Amro aan een trio onder leiding van Royal Bank of Scotland werd verkocht.

De zo geplaagde Franse bank leek gisteren in wat rustiger vaarwater te komen. Zo maakte het Openbaar Ministerie in Parijs bekend dat er voorlopig geen justitieel onderzoek komt naar mogelijke handel met voorkennis vanuit de bank. Wel is de Franse beurswaakhond AMF om een advies gevraagd over een klacht die een advocaat eerder deze week namens een groep aandeelhouders heeft ingediend. De klacht slaat op verkopen van aandelen Société Générale door een hoge functionaris van de bank.

Hoewel de Franse regering duidelijk heeft gemaakt dat het bankschandaal niet zonder gevolgen voor de top kan blijven, heeft de raad van commissarissen van Société Générale zich gisteren na spoedoverleg achter topman Daniel Bouton geschaard. Hij wordt niet verantwoordelijk gehouden voor de puinhoop die door handelaar Kerviel is ontstaan. Van Bouton wordt verwacht dat hij in staat is om de boel te repareren. De Franse centrale bank gaf gisteren ook ruggesteun door goedkeuring te hechten aan maatregelen die Bouton verordonneerde nadat de verliesgevende positie van de effectenhandelaar waren ontdekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden