Waarschuwing tegen snelle deal Kim en Trump

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un bezocht maandag enkele toeristische plekken in Singapore, voorafgaand aan de top van dinsdag met de Amerikaanse president Donald Trump. Beeld AFP

Een snel akkoord tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten kan meer kwaad dan goed doen. Die waarschuwing uit Kelsey Davenport, directeur nonproliferatie bij de lobbygroep Arms Control Association, aan de vooravond van de topontmoeting tussen president Donald Trump en leider Kim Jong-un in Singapore.

Davenport, die zich internationaal inzet voor ontwapening, heeft de indruk dat de twee partijen in de aanloop naar de top wel nader tot elkaar zijn gekomen. Maar ze waarschuwt voor de risico’s van een akkoord zonder dat de twee partijen het echt eens zijn over het uiteindelijke doel: denuclearisatie, ofwel het verwijderen van kernwapens van het Koreaanse schiereiland.

“Trump zal de top waarschijnlijk tot een overwinning willen uitroepen, onafhankelijkheid van de uitkomst”, zegt Davenport tegen persbureau Reuters. “Maar als de twee partijen niet tot een gemeenschappelijk begrip van denuclearisatie komen, zal dat ieder proces dat uit de top voortvloeit in gevaar brengen.” 

Trump wil dat Noord-Korea al zijn kernwapens opgeeft, Kim wil in ruil daarvoor garanties van de VS en een einde aan de dreiging met atoomwapens door dat land.

Zwaar werk

De Amerikaanse president zelf zei gisteren dat hij vertrouwen heeft in de top. “We hebben een interessante ontmoeting morgen en ik denk dat het prima voor elkaar komt.” Zijn minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo, ook in Singapore, temperde de verwachtingen wel. Hij zei dat de top zelf een kader zal scheppen voor ‘het zware werk dat nog volgt’, doelend op meer onderhandelingen in de toekomst.

Kim bezocht gisteren enkele toeristische plekken in Singapore, zoals het dakterras van het bekende Marina Bay Sands Hotel.

De twee leiders ontmoeten elkaar dinsdagochtend op het eiland Sentosa bij Singapore. Na een één-op-ééngesprek volgt een ontmoeting met medewerkers erbij en daarna een lunch in een nog uitgebreidere samenstelling. Naar verwachting is de top voor twee uur ’s middags (acht uur ’s ochtends Nederlandse tijd) alweer afgelopen. 

Lees ook: Achter de schermen van een historische top: de bemiddelaar en de souffleur

Alle ogen zijn gericht op Kim Jong-un en Donald Trump. Maar achter de schermen spelen nog twee leiders een grote rol: de Zuid-Koreaanse president Moon als slimme bemiddelaar en de Chinese leider Xi als onvermijdelijke souffleur.

Lees ook: Hoe zou de deal tussen Noord-Korea en de VS eruit kunnen zien?

Kunnen Kim Jong-un en Donald Trump een deal sluiten en hoe zou die eruit zien? Een schets van de visie van de pessimisten, de optimisten en tot slot de valkuilen.

Lees ook: Strafkamp Noord-Korea trekt weinig aandacht

Dinsdag ontmoeten Donald Trump en Kim Jong-un elkaar, maar over de erbarmelijke mensenrechtensituatie in Noord-Korea zal waarschijnlijk niet worden gesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden