Waarschuwing aan Tweede Kamer: aantal transplantaties neemt af

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

In de eerste helft van dit jaar zijn beduidend minder organen getransplanteerd dan vorig jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS). Tot en met juni zijn 111 organen van lichaam verwisseld, tegen 134 in de eerste helft van 2015.

Het aantal getransplanteerde harten nam het sterkst af, met ruim de helft tot 14. Ook bij longen en nieren was er tot halverwege dit jaar minder aanbod.

Het is altijd mogelijk dat er in de tweede helft van het jaar meer donoren komen en er meer operaties kunnen worden uitgevoerd. Of de daling echt doorzet, kan daarom pas aan het einde van het jaar blijken.

Toch brengt de NTS de cijfers over het eerste halve jaar van 2016 nu met enige nadruk naar buiten. Na het reces sluit de Tweede Kamer naar verwachting de behandeling af van een initiatief-wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Zij wil het huidige systeem wijzigen. Nu is alleen degene donor die actief heeft aangegeven dat te willen. Het zou juist andersom moeten, luidt het pleidooi van D66, het moet 'ja, tenzij' worden. Dat wil zeggen: iedereen is donor, behalve degenen die actief aangeven dat ze dit niet willen. Dat zou het tekort aan donoren moeten oplossen.

Eerder dit jaar bleek dat dit plan niet kan rekenen op een meerderheid in de Kamer. Ook de tegenstanders zien weliswaar een tekort aan beschikbare organen, maar zij denken dat in het huidige systeem meer mensen overreed kunnen worden zich als donor op te geven.

Het CDA heeft een sleutelpositie in deze kwestie. Maar na lang beraad gaven de christen-democraten het voorstel uiteindelijk geen steun, bleek ongeveer een maand geleden. De partij vindt de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam zwaar wegen en betwijfelt ook of het D66-voorstel werkelijk tot een groter aantal donoren zal leiden.

Maar het initiatief-wetsvoorstel van Dijkstra is nog niet in stemming gebracht en de NTS roept Kamerleden nu op zich opnieuw te beraden met deze nieuwe cijfers in het achterhoofd.

De afgelopen jaren bleven de transplantatiecijfers in Nederland stabiel. Er staan nu ongeveer 950 mensen op de transplantatiewachtlijsten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden