Waarom zwijgt IS in alle talen over Trump?

Donald Trump, dinsdag in het Witte Huis. Beeld Photo News
Donald Trump, dinsdag in het Witte Huis.Beeld Photo News

De grote afwezige in de nieuwe glossy van Islamitische Staat: Donald Trump. Toeval zal het niet zijn, want sinds de verkiezingen in november heeft IS geen enkel woord meer aan hem vuil gemaakt. Hoe kan dat?

Een paar waarschuwingen voor ‘dwalende’ islamitische geestelijken, een betoog over het gevaar van andersgelovige familieleden, een kaart met aantallen doden van Koerdische en andere vijandige strijders: in de zevende editie van Rumiyah, die sinds dinsdag wordt verspreid op sociale media, galopperen de IS-propagandisten weer op hun bekende stokpaardjes.

Zijn er geen urgentere zaken te bespreken, nu Amerika een president heeft die inwoners uit zes moslimlanden weert en die heeft beloofd IS in de pan te hakken? Die vorig jaar zijn kijk op ’s werelds tweede godsdienst samenvatte met de woorden: ‘de islam haat ons’?

Trump is zelf IS-propaganda

“Dat zwijgen over Trump is inderdaad opmerkelijk”, vindt Pieter Nanninga, Midden Oosten-deskundige aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij ziet een verband met de tegenslagen van IS aan het front. De Iraakse stad Mosul ligt zwaar onder vuur, en ook het Syrische IS-bolwerk Raqqa staat op het punt te worden aangevallen.

Daar gaat nu de meeste aandacht naar uit. Op zulke cruciale momenten moeten de propagandisten zich losrukken van hun computers en mee naar het front. Zo berichtte IS woensdag dat iemand van de media-afdeling bij Mosul een zelfmoordaanslag heeft gepleegd. Nanninga: “Maar er is nog een reden, en die is misschien nog wel belangrijker: IS hoéft helemaal niet te waarschuwen voor Trump. Dat doet hij zelf wel.”

De onderzoeker heeft regelmatig contact met IS-sympathisanten. Trump bevestigt het beeld dat IS-aanhangers al van meet af aan hadden van de Verenigde Staten, meent hij. “Ze geloven dat het Westen altijd al uit was op vernietiging van de islam, maar dat eerdere leiders niet voor wilden uitkomen. Obama sloeg dan misschien een verzoenende toon aan, hij voerde tegelijk een drone-oorlog, nam het op voor Palestijnen en voerde oorlogen in Afghanistan en Irak. Trump is tenminste eerlijk, is de gedachte.”

Geen verborgen agenda's

Nanninga’s ervaringen stroken met die van de Canadese IS-expert Amarnath Amarasingam. Die sprak de afgelopen weken zes IS-strijders, schrijft hij op nieuwssite Politico. Hij hoorde optimistische geluiden. “Ik denk dat Trump goed voor ons is”, zei een van hen. “We hebben iemand als hij nodig, iemand die direct is.”

Obama’s en George W. Bush’s nadrukkelijke onderscheid tussen ‘islam’ en ‘terrorisme’ was een farce, vinden ze. Het zou ten onrechte de indruk hebben gewekt dat moslims en niet-moslims vredig naast elkaar konden leven, dat ze welkom waren in het Westen.

“Trump doet niet aan verborgen agenda’s of plots achter de schermen”, tekent Amarasingam op uit de mond van een andere strijder. “Iedereen, zelfs de kuffar (ongelovigen, red.) weten dat hij moslims haat.”

Al-Qaida bericht wel over Trump

Intussen hebben andere moslimextremisten het wél volop over Trump. De quasi-officiële Al-Qaida-krant Al Masra heeft deze week Trumps hoogste adviseur Steve Bannon op de voorpagina. Het artikel legt uit dat de witte nationalist gelooft dat het Westen is verwikkeld in een ‘wereldwijde existentiële oorlog’ tegen het ‘islamistisch fascisme’. En de officiële IS-kanalen mogen daar dan over zwijgen, IS-strijders en -sympathisanten sturen via informele Twitter-accounts en via berichtendienst Telegram wel voortdurend artikelen over wat er in Amerika gebeurt.

“Ze zien nu gebeuren waar ze al lang op hoopten”, zegt Nanninga. “Door Trump en de polarisatie die hij veroorzaakt zouden niet-radicale moslims gedwongen worden om een keuze te maken: horen ze bij het ongelovige Westen of bij het kalifaat?” Nu leven ze in de ogen van IS nog in de ‘grijze zone’, een soort laffe tussenpositie. “Die zone moet wat hen betreft verdwijnen.”

Zelfdestructie

Maar zelfs als moslims in het Westen niet massaal afreizen naar het ‘kalifaat’, kan Trump Islamitische Staat in de kaart spelen. IS en Al-Qaida hebben nooit de illusie gehad dat ze de Verenigde Staten of Europese landen van de kaart konden vegen. In plaats daarvan probeerden ze aan te zetten tot zelfdestructie: door terreuraanslagen moesten de maatschappelijke spanningen uiteindelijk zo hoog oplopen dat landen zélf vrijheden zouden inperken en grondrechten ter discussie zouden stellen.

“Op niet-officiële plaatjes die IS-sympathisanten elkaar sturen, wordt dat ook benoemd”, zegt Nanninga. “Die halen bijvoorbeeld een hadith aan (een uitspraak die wordt toegeschreven aan de profeet Mohammed, red.) die waarschuwt dat het einde der tijden pas aanbreekt als ‘het ergste van u de wereld erft’. Ofwel: als de macht in handen komt van de ‘ergsten’. Daar staat dan een foto van Trump bij.”

Officieuze IS-propaganda. Beeld .
Officieuze IS-propaganda.Beeld .
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden