Waarom zowel Gorinchem als Gorcum?

207 Waarom wordt Gorinchem uitgesproken als /gorkum/?

De oudste schrijfwijze was Gurinchem (ca. 1200), een samenstelling van Gurinc/Gorinc (mogelijk een persoonsnaam) + hem, 'woonstede', hetzelfde woord als heem/heim in Heemstede en Sassenheim). De plaatselijke uitspraak moet allengs zijn overgegaan in /gori(n)kem/ en vervolgens in /gorkum/. Op papier heet de stad officieel nog altijd Gorinchem, met Gorkum of Gorcum als onofficiële variant. Dat de gesproken naam, /gorkum/, ook landelijk gebruikt wordt, is wel toegeschreven aan de invloed van verhalen over de martelaren van Gorcum (1572).

208 Waarom krijgt 'indiaan' geen hoofdletter en 'Amerikaan' wel?

Omdat Trouw de spellingregels van het Witte Boekje (WB) en in dit geval ook het Groene (GB) volgt. Hoofdletters worden gereserveerd voor inwonersnamen die van een aardrijkskundige naam zijn afgeleid: Amerikaan/Amerikaanse, Palestijn/Palestijnse enz., of naar een specifiek volk verwijzen (Berbers, Kelten, Roma). Voor spotnamen geldt de regel niet: fransoos, spanjool. Overkoepelende namen voor (leden van) etnische groepen krijgen een kleine letter: indiaan, creool, zigeuner, bantoe (Bantoe in het GB).

Namen van talen hebben weer wel een hoofdletter. Zo kunnen indiaanse gewoonten voorkomen naast Indiaanse woorden (woorden uit een Indiaanse taal) en creolen naast Creoolfrans. Simpel is anders, maar onze spellingregelaars houden er nu eenmaal van het eenvoudige taalgebruikers soms moeilijk te maken.

Vragen? Kritiek? Andere opmerkingen? Stuur een e-mail naar jdeberg@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden