Binnenste buitenlandZwitserland

Waarom zoveel plekken op de wereldkaart naar Zwitserland verwijzen

null Beeld Jörgen Caris
Beeld Jörgen Caris

Piccola Svizzera, Little Switzerland, Petit-Suisse: op de kaart van Europa en de rest van de wereld wemelt het van de verwijzingen naar Zwitserland.

In Frankrijk en Duitsland zijn het er veel, maar ze liggen ook in landen als Oekraïne, Indonesië en Zuid-Korea. Dat hebben we te danken aan de romantische schrijvers, dichters en schil­ders van de 19de eeuw. Hun weemoedige interpretatie van het pastorale leven maakte Zwitserland tot een geïdealiseerd oord.

Met een monument in hoofdstad Bern betuigen de Zwitsers hun verbondenheid met 45 van deze ‘Zwitserlanden’. Nederland wordt vertegen­woordigd door de buurtschap Klein-Zwitserland in het Zuid-Limburgse Slenaken. Dat had ook het Klein-Zwitserland op Schiermonnikoog kunnen zijn, bij Amersfoort, Venlo, Zuidwolde of Den Haag – Nederland telt er meer dan tien.

En dan ligt er ook nog een Bern in rivierenland en een Zurich aan de kop van de Afsluitdijk. Maar alleen Slenaken heeft een echte Zwitserse wandelwijzer. Die staat pal tegenover hotel Klein-Zwitserland en geeft aan dat het nog 440 kilometer wandelen is naar de grote broer. Aan de andere kant van het dal verrees kort na de Tweede Wereldoorlog een chalet waarin een theehuis was gevestigd. Het uitzicht deed de rest.

En daarom hijsen ze nu elk jaar op de Zwitserse nationale feestdag 1 augustus in Klein-Zwitserland de bekende rode vlag met het witte kruis en ligt bij het Bundeshaus in Bern een steen uit Slenaken.

Flip van Doorn bezoekt een Nederlandse plaats die raakt aan het themaland van Zomertijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden