'Waarom zou Rembrandt grootser zijn dan Vermeer, van Gogh of Mondriaan?'

Elleke Bal, Renske van Dijk, Leonneke van der Kruk, Jan Ruijtenberg en Debbie van de Ven wonnen in 2003 de Trouw-columnistenwedstrijd voor scholieren. Ze geven hun visie op actuele onderwerpen. Vandaag: Wie is de Grootste Nederlander aller tijden? Jan Ruijtenberg: Ik vind het erg moeilijk om te bepalen wie de grootste Nederlander is. In Duitsland werd het Conrad Adenauer. Opvallend dat ze kozen voor een Bundeskanseler en niet voor bijvoorbeeld Einstein. Ik zou het meer in die richting zoeken, maar er schiet me op dit moment geen enkele Nederlandse wetenschapper te binnen. Antonie van Leeuwenhoek was wel erg bekend, maar ik vind zijn werk niet zo bijzonder.

Renske van Dijk: Ik ben trots op Nederland en de Nederlanders. Het gaat ons relatief goed, we wonen in een hoogontwikkeld land en hebben een aantal voortreffelijke politici, wetenschappers en zangers voortgebracht. Wel vind ik dat het sentiment over Willem van Oranje en anderen wel eens op mag houden. Dat is gebeurd. Hij is dood. Laten we naar de toekomst kijken. De mensen die de toekomst gaan maken, zijn voor mij het belangrijkste.

Elleke Bal: Het is absoluut zo dat Nederlanders zich weinig bewust zijn van de vaderlandse geschiedenis. Misschien heeft het met school te maken. Met geschiedenis ligt er te veel accent op wereldoorlogen en Amerika en Rusland. En trots op mijn land, tja... wij Nederlanders zijn vaak te nuchter om trots te zijn. Maar misschien dat ik stiekem toch wel een beetje trots ben als ik in het buitenland ben en een buitenlander mij vertelt dat hij Nederland en de Nederlanders zo geweldig vindt. Ik heb een lijstje gemaakt: 1. Erasmus, 2. Willem van Oranje, 3. Rembrandt, 4. Aletta Jacobs en 5. Multatuli. Dit zijn volgens mij mensen die een belangrijke verandering in Nederland in gang hebben gezet of met hun uitzonderlijk talent aanzien (in zowel binnenland als buitenland) voor zichzelf en voor Nederland hebben verworven. Het zijn mensen die een tijdje geleden leefden. Het is moeilijk om te zien wat voor invloed beroemdheden van nu op ons kikkerlandje hebben. Onderaan mijn lijstje staan dan ook mensen als Monique van der Ven. Ik vond het bijzonder om te merken dat ik ongeveer 20 van alle 200 genomineerden niet ken. Hoor ik me daarvoor te schamen?

Renske: De vier grootste zijn wat mij betreft: Wim Kok (ik ben blij dat we hem nog hadden op 11 september 2001), Annie M.G. Schmidt (zij was behoorlijk geniaal, en vrijwel elke jonge Nederlander krijgt vroeg of laat met haar te maken), Thorbecke (als grondlegger van de democratie geen onbelangrijke persoon) en Joke Smit. Dat was een groot feministe, naar het schijnt. En onze Nederlandse gelijkheid hebben we wel te danken aan dit soort mensen. Je ziet dat mijn Nederlanders uit de recente geschiedenis komen. Echt historische personen staan te ver van mij af. Ik vind het lastig om een persoon die al honderden jaren dood is, aan te wijzen als iemand met een grote invloed op het Nederland van nu. Dat is ook zoiets: Waarom is Rembrandt bijvoorbeeld grootser dan Vermeer, van Gogh of Mondriaan?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden