Waarom zou je het bloed van Johannes Paulus willen stelen?

Paus Johannes Paulus IIBeeld afp

In Italië werd afgelopen weekeinde een doosje met bloed van paus Johannes Paulus II gestolen. Waar waren de dieven op uit? Vier vragen.

Wat is er precies gebeurd?
Bij een inbraak in een kerkje in de bergen ten oosten van Rome is een glazen doosje ontvreemd, met daarin dus een relikwie van Johannes Paulus. Om precies te zijn: een stukje textielweefsel met gestold bloed. Het doekje maakte deel uit van de soutane (toga) die de voormalige paus droeg toen hij in 1981 ontsnapte aan een moordaanslag.

Johannes Paulus' secretaris schonk het relikwie in 2011 aan het kerkje, omdat de voormalige paus een bijzondere band met het kerkje en de omgeving had. Hij trok zich er tijdens zijn pausschap regelmatig terug. Sindsdien zijn de relikwie en het kerkje toeristische trekpleisters.

Wat maakt het relikwie bijzonder?
Stoffelijke overschotten van zaligen hebben in de rooms-katholieke kerk een bijzondere waarde: zaligen (zoals Johannes Paulus) staan erg dicht bij God en kunnen als geen ander bemiddelen tussen hemel en aarde. Met andere woorden: niets brengt je zo dicht bij God als een bloedrelikwie. De diefstal is dus bijna letterlijk heiligschennis.

Is het stukje weefsel veel waard?
Ja en nee. Het is niet getaxeerd, maar bloed van een voormalige paus is in de ogen van veel rooms-katholieken van onschatbare waarde. Er bestaan wereldwijd slechts drie van deze relieken. In april gaat de waarde flink stijgen: Johannes Paulus wordt dan heiligverklaard. De kans dat iemand rijk wordt van een relikwie is minimaal, want het Vaticaan verbiedt de verkoop ervan.

Is al bekend wie verantwoordelijk is voor de diefstal?
De politie maakte vrijdag bekend dat drie drugsverslaafden waren opgepakt. Zij zeggen dat ze het relikwie hebben weggegooid, omdat ze niet wisten dat het een bijzondere waarde had.

De politie vond het doosje donderdag terug, maar van het doekje was geen spoor te bekennen. Daarom werd een zoekactie gestart: de regio werd uitgekamd, op zoek naar dat ene doekje. Vrijdagmiddag maakte de politie bekend dat ze het (althans: een groot deel ervan) had teruggevonden.

De plaats delict.Beeld Reuters
De monstrans met Johannes Paulus' bloed, vóór de diefstal.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden