Waarom zou je de smartphone haten?

Een slimme telefoon is met apps persoonlijk te maken. Dat maakt hem meer dan een verslaving voor de massa.

LOTTE STEGEMAN | HOOFDREDACTEUR VAN JONGERENKRANTEN 7DAYS EN KIDSWEEK

Kapotjeplof houdt niet van smartphones. Dat maak ik op uit zijn of haar reactie onder een artikel vorige week op de site van Trouw, over het voornemen van KPN om mobiel internet duurder te maken. Kapotjeplof vindt dat goed nieuws. "Misschien dat dat vreselijke schermpje turen dan eindelijk uit het straatbeeld verdwijnt, uit de trein, bij de kassa, in de kroeg. KPN speelt slechts handig in op een verslaving van het kuddevolk." Hij of zij - ik zal hem vanaf nu K noemen - is bij deze dé representant van de (smart)phonehaters die op de een of andere manier toch blijven opduiken.

K kan blijkbaar niet goed accepteren dat nogal wat mensen zo'n smartphone gewoon, heel simpel, een leuk of handig ding vinden. Geeft niet, maar door iPhones en Androids als een verslaving van het kuddevolk te betitelen, maakt K duidelijk dat hij (of zij) niet weet wat die dingen allemaal kunnen. En ook daarin is K lang niet de enige.

Vorige week pakte ik mijn iPhone op in het bijzijn van Lew Hinchman, een gepensioneerde Amerikaanse professor politicologie en fervent golfer. Hij keek naar het ding in mijn hand en trok zijn wenkbrauw op. "Wat is dat?" Hij had nog nooit een iPhone gezien. Ik omschreef het ding als volgt: "Het is een apparaatje waarmee je op internet kunt. Je kunt er allerlei applicaties op zetten, die heten ook wel apps. Je kunt dan bijvoorbeeld kijken wat voor golfweer het morgen wordt. Maar je kunt er ook de dollarkoers op zien. En dan kun je er ook nog mee mailen, sms'en en bellen." Hinchman mokte gekscherend dat het hem minstens een jaar intensieve training zou kosten om ermee om te leren gaan. Maar hij bleef stiekem toch steeds gluren naar de smartphone in mijn hand. Nog geen tien minuten later vroeg hij: "Gaat het morgen waaien?"

Wat K vermoedelijk niet weet, is dat een smartphone een stuk persoonlijker gemaakt kan worden dan welk ander medium ook. Ik neem voor het gemak even aan dat niet iedereen rondloopt met precies mijn nederige app-selectie van onder meer mountainbikeroutes, zes Amerikaanse kranten, het weer in Utah, een metronoom en een huilende giraf. K heeft vast ook heel veel interesses. Hij kan zonder twijfel tien apps vinden die daar naadloos op aansluiten. Dat steeds meer mensen gebogen over hun slimme telefoon door het leven gaan, daar heeft K zonder meer gelijk in. Maar wát ze precies bezighoudt op hun smartphone, dat verschilt nogal per individu.

Nog een pleister op de wonde voor K: ik bel minder dan ooit, sinds ik mijn iPhone heb. En velen - vooral jongeren - met mij, zo bleek al in 2010, onder meer uit onderzoek van Nielsen Research. Want waarom bellen als je op je smartphone voor een klein bedrag per maand kunt mailen, whatsappen, facebooken, twitteren of pingen?

Hoe meer smartphones in het straatbeeld, hoe minder luidkeels bellende mensen je er dus voor terugkrijgt. En wat is nou eigenlijk overlastgevender, bellen in het openbaar of opgaan in je schermpje? Win-win dus eigenlijk, die gigantische populariteit van de slimme telefoons. Nou ja, zolang die mobiele internetkosten niet écht honderd keer zo duur worden.

Dus, Kapotjeplof, wat zeg je ervan? Als je ooit - net als 50 procent van de jongeren onder de 29 jaar en een derde van alle volwassenen - toch zwicht voor zo'n heus heel handige smartphone, mail je me dan? Dan helpen de app-experts bij 7Days, Alexander (15) en Caspar (16), je met het samenstellen van een superorigineel, op maat gemaakt app-pakketje. Zoeken we niet in de top-25 van de app-store, goed? Want die apps, die heeft het kuddevolk natuurlijk al.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden