Waarom zou Facebook anders zijn dan iemand die spyware plaatst?

Jacomijn Hendrickx

filosoof en webmaster

Ik heb mijn Facebook-account verwijderd. Dat viel niet mee, want Facebook is verweven met alles wat ik doe. Bijna al mijn vrienden hebben een account. De verenigingen en organisaties waar ik aan gelieerd ben hebben een pagina. Bijna alle sites die ik bezoek hebben een verwijzing.

Facebook zit overal en dat is wat het wil, zo kan het immers alle informatie van zijn gebruikers verzamelen.

Zo weet Facebook precies wat ik doe, wat ik leuk vind, waar ik ben, welke levensovertuiging ik heb en welke politieke partijen ik steun. Het heeft er baat bij om dit beeld van mij zo gedetailleerd mogelijk te krijgen, zodat het dit met naam en (profiel)foto aan derden kan tonen (zie algemene voorwaarden).

Is het een oplossing om mijn privacy-instellingen zo in te stellen dat dit niet kan?

Dat lukt nu niet meer! Mijn instellingen hebben namelijk geen invloed (meer) op de instellingen van mijn vrienden en wat zij over mij schrijven. Ze gelden niet voor mijn bezoek en bijdragen aan (openbare) facebookpagina's, ze gelden ook niet voor websites die ik bezoek. Mijn persoonlijke instellingen gaan daar niet over.

Het web heeft zich gesloten; met een account komt Facebook het te weten, koppelt het aan de persoon en onthoudt het.

Wellicht denkt u 'als je niets te verbergen hebt, dan is er toch niets aan de hand'. Dat geldt misschien voor nu, maar is dat morgen ook zo?

Karl Popper heeft iets interessants over staatsinrichting geschreven: de organisatie van een land moet dusdanig zijn dat een politieke leider die kwaad wil niet de mogelijkheid heeft om dit kwaad te realiseren.

Facebook bewaart precies die informatie waarvan je niet wilt dat een overheid die bewaart. Juist omdat iemand die kwaad wil hiermee kwaad kan doen. Er zijn al heel wat mensen vervolgd om hun levensovertuiging, geaardheid, politieke voorkeur of vanwege de club waar ze lid van zijn. Wellicht draait het nu niet om vervolging, maar 'anonieme' berichten die (negatief) verwijzen naar je overtuigingen kunnen al bedreigend en intimiderend genoeg zijn. En wat nu goed en politiek juist is, hoeft dat morgen niet meer te zijn.

Facebook creëert de databank waar iedereen die kwaad wil, een beroep op kan doen: data zijn te koop, voor de overheid opeisbaar en te hacken. Waarom zou Facebook anders zijn dan iemand die spyware plaatst? Waarom is de ene partij wel te vertrouwen en de andere niet?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden