Waarom zou een staatssecretaris van milieu het statiegeld afschaffen?

null Beeld

Als je staatssecretaris van milieu bent, moet je heel goede argumenten hebben om statiegeld op plastic flessen af te schaffen. Een staatssecretaris van economische zaken kan nog zeggen dat hij het bedrijfsleven van een kostenpost wil verlossen en groei belangrijker vindt. Maar een staatssecretaris van milieu...

In de brief die staatssecretaris Joop Atsma (CDA) deze week naar de Tweede Kamer stuurde zijn argumenten te vinden, met enige moeite, maar ze overtuigen niet. Atsma heeft met de verpakkingsindustrie en gemeenten afspraken gemaakt over de doelen voor inzameling en hergebruik. Hoe ze die doelen willen bereiken, is hun keuze.

Dat er gekozen zal worden voor gescheiden inzameling of voor scheiding na inzameling kan Atsma zich levendig voorstellen, want het terughalen van plastic flessen middels statiegeld is niet 'kostenefficiënt'.

Let op: niet kóstenefficiënt, want efficiënt is het systeem wel. Iedereen is gewend aan het statiegeld en levert de plastic flessen trouw in bij de supermarkt. Wat dat betreft is er alle reden om het systeem uit te breiden naar de kleine plastic flessen, naar de wijnfles, naar textiel en naar tal van andere producten. Maar het is goedkoper, zegt de industrie, om plastic uit de afvalstroom te halen, zeker nu in veel gemeenten het plastic gescheiden wordt ingezameld.

Dat mag goedkoper zijn, maar efficiënter kan het niet worden. Je hoeft geen econoom te zijn om in te zien dat als een lege fles zijn waarde (het statiegeld!) verliest, hij eerder weggegooid zal worden; niet in de afvalzak, maar in de berm.

Dat weet ook Atsma. Hij heeft daarom de eis gesteld dat er een vergoeding komt voor de kosten die gemeenten moeten maken voor het extra zwerfafval dat ze gaan krijgen.

We weten dus al dat we meer zwerfafval krijgen, dat opgeruimd moet worden. Maar als het aan het kabinet ligt, nemen we dat op de koop toe, voor de kostenefficiëntie.

Het is verbazingwekkend dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dit plan durft voor te leggen aan haar leden, hoewel die eerder in grote meerderheid hebben gepleit voor uitbreiding van het statiegeldsysteem. En het is verbazingwekkend dat er in de Tweede Kamer een meerderheid voor lijkt te zijn.

Als er geen inzameling en verwerking van afval waren en je zou daarvoor een systeem moeten inrichten, zou je misschien andere keuzes maken. Maar nu je statiegeld hebt, dat geweldig werkt, moet je dat niet wíllen afschaffen. Zeker niet als staatssecretaris van milieu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden