'Waarom zou de overheid nog haar best doen om arbeidsbeperkten aan een baan te helpen?'

Garnalen worden geregeld gepeld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Beeld Werry Crone

De overheid en het bedrijfsleven zouden 125.000 gehandicapten aan werk helpen. Nu het Rijk in gebreke blijft, laat staatssecretaris Van Ark het volgens een geïrriteerd VNO-NCW vooral aan de bedrijven. 

Het was weleens geopperd tijdens een bijeenkomst waar hij bij was. Dat het niet uitmaakt of de overheid of het bedrijfsleven arbeidsbeperkten aan een baan helpt. Opvallend, vond Rob Slagmolen van werkgeversorganisatie VNO-NCW toen al. 

Want het was vijf jaar geleden anders afgesproken in de ‘banenafspraak’: het bedrijfsleven zou 100.000 arbeidsgehandicapten aan het werk helpen, de overheid 25.000.

Maar waar bedrijven in vijf jaar 40.000 banen realiseerden, bleven overheden steken op zo’n 600. Staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken en werkgelegenheid ziet nu toch af van aparte doelen voor markt en overheid. Dat verbaast Slagmolen, secretaris arbeidsmarkt bij VNO-NCW. “Er is kans dat we die doelen nu helemaal niet halen. Waarom zou de overheid nu nog harder werken om die banen te realiseren?”

Kwam het besluit van Van Ark voor u als een verrassing?

“Het was bekend dat het de overheid niet lukte om voldoende mensen met een handicap aan het werk te krijgen. Overheidsorganisaties wilden ook al mensen meetellen die niet bij een overheidsinstelling in dienst zijn, maar wel in hun gebouwen werken. Maar zelfs als je die meetelt, halen ze hun doelen bij lange na niet. Dat geven ze ook toe.”

Waar ligt dat aan? 

“Ze hebben een zwalkend beleid, zijn minder slagvaardig. Wordt er bezuinigd, dan verdwijnen de afdelingen die bedoeld zijn om arbeidsgehandicapten aan het werk te helpen. Een onderneming kan sneller vaart maken, is dichter bij de mensen. Midden- en kleinbedrijven hebben ook meer ervaring met deze doelgroep. Wat we nu wel zien is dat de boete die opgelegd kan worden als bedrijven hun doel niet halen verlammend werkt.”

Hoezo verlammend?

“Het zorgt voor een perverse prikkel. Dat zie je nu ook bij het besluit van Van Ark. De overheid komt zo onder de boete uit. Door de boetes hebben we nu ook de hele tijd discussie: telt deze baan mee bij het bedrijfsleven of bij de overheid?

Daar moeten we het helemaal niet over hebben. Het moet gaan over hoe mensen met een beperking aan het werk komen. Het bedrijfsleven heeft al 40.000 mensen aan het werk geholpen. Dat zouden er op dit moment veel meer kunnen zijn.”

“De dienstverlening moet beter, mensen met een arbeidsbeperking moeten beter vindbaar worden en het stroperige bureaucratische beleid moet gesloopt.

Nu is per gemeente de subsidie op loonkosten anders geregeld. Ook het regelen van een jobcoach kan per gemeente verschillen. Dat maakt het voor werkgevers ingewikkeld. Zo ingewikkeld dat ze soms afhaken. Het is een forse investering voor ondernemers om iemand met een beperking in dienst te nemen. Dan mag je van de overheid verwachten dat ze een beetje helpt. Nu moeten ze drie jaar wachten tot iets simpels als de no-riskpolis is aangepast.”

Dus we moeten af van het getal, van die 125.000?

“Nee. De banenafspraak is belangrijk. We moeten alleen af van die boete.”

Dan heb je geen stok achter de deur. 

“Bedrijven doen hun best echt wel. Ik hoor dat nu al. Ook voor andere doelgroepen. Ze willen aan de slag met leerlingen van het speciaal onderwijs, met vluchtelingen. De markt is er ook naar. Er zijn 250.000 openstaande vacatures.”

En de overheid dan?

“Als er geen onderscheid meer is tussen banen bij bedrijven en overheden verwacht ik niet dat de overheid nog haar best gaat doen. Waarom zouden instellingen harder gaan lopen?

De kans is groter dat het omgekeerde gebeurt en dat het bedrijfsleven meer moet doen. Lopen we vast, dan bestaat de kans dat we het niet meer halen om binnen tien jaar 125.000 arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen.”

Hoe dit te voorkomen?

“We gaan opnieuw in gesprek met staatssecretaris Van Ark. Maar we zeggen wel: als je met ons zaken wil doen, betrek ons er dan bij. De banenafspraak is vijf jaar geleden door de sociale partners en de overheid bedacht en wordt nu eenzijdig aangepast.”

Lees ook:
Overheid laat het bedrijfsleven banen creëren voor arbeidsbeperkten, want zelf lukt het niet

Voor arbeidsbeperkten moeten er 125.000 banen komen. Bij de overheid of bij bedrijven, dat maakt de staatssecretaris niet uit. De oppositie vindt dat de overheid met deze aanpassing te makkelijk wegkomt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden