Waarom zou 16-jarige al mogen stemmen?

Bas van Weegberg, bestuurder van Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, pleit voor het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd naar zestien jaar (Opinie, 16 december). Laat ik vooropstellen dat ik het toejuich als jongeren zich mengen in het publieke debat. Verbinding en begrip tussen generaties zijn hard nodig in deze tijd van te ver doorgeschoten individualisme. De inbreng van jongeren is vaak verrassend creatief en positief kritisch. Helaas komen deze kwaliteiten niet naar voren in het pleidooi van Van Weegberg. Zijn argumenten zijn ongeldig. Nepargumenten.


Het liefst reageer ik op alle punten uit zijn betoog, maar omwille van de ruimte beperk ik mij tot de twee belangrijkste.


1. Jongeren moeten het langst leven met de gevolgen van beslissingen. Als dát een reden zou zijn om jongeren stemrecht te geven, waarom schroeven we de leeftijdsgrens dan niet nog verder terug? Veertien jaar, twaalf, acht? Waar ligt de grens en waarom? Moet een stem van een jongere zwaarder wegen dan die van een oudere? Dát zijn vragen die beantwoord moeten worden. Los daarvan, laten we de redenering omdraaien. Is het niet juist voor ouderen belangrijk om te stemmen: hen rest immers de minste tijd om beslissingen weer ongedaan te maken? Ik pleit voor het verhogen van de kiesgerechtigde leeftijd. Maak ik een grapje? Of niet? Een bijkomend voordeel is dat het verhogen van de kiesgerechtigde leeftijd zal leiden tot stabieler stemgedrag. Immers, ouderen hebben door levenservaring meer inzicht in maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Mensen ontwikkelen hun politieke voorkeur door de jaren heen.


2. Het wel of geen politiek benul hebben, is geen eis voor stemrecht. Dat klopt. Waarom dan toch al die moeite doen om aan te tonen dat maatschappelijk en politiek bewustzijn niet is voorbehouden aan achttienplussers? De kernvraag is: is ons kiesrecht ons onvervreemdbaar recht? Ongeacht ons politiek 'benul'? Ongeacht ook onze bereidheid om, behalve met ons gevoel (wel of niet gekrenkt), ook met ons hoofd te stemmen?


Beste Bas, ik daag je uit om je argumenten te herzien. Overtuig mij. Schrap de drogredeneringen. Schrap vooral dat populistische nepargument dat jongeren het langste last hebben van politieke keuzes. Overigens, waarom is de minimumleeftijd voor Dwars gelimiteerd op veertien jaar?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden