Waarom zo'n ophef over de hondjes van Johnny Depp?

De hondjes van Depp zijn Yorkshire terriërs, zoals dit exemplaar op een hondenshow in Birmingham. Beeld Getty Images
De hondjes van Depp zijn Yorkshire terriërs, zoals dit exemplaar op een hondenshow in Birmingham.Beeld Getty Images

Teruggestuurd óf afgemaakt worden, dat waren de opties voor de hondjes van filmster Johnny Depp, die de dieren niet had aangegeven bij aankomst in Australië. De acteur koos eieren voor zijn geld en stuurde de dieren terug. Maar waarom zijn die regels zo streng?

"Je klinkt als een clown, als je die man vertelt dat hij moet oprotten naar Hollywood en dat je anders zijn honden vermoordt. Je klinkt als een idioot." De Australische minister van landbouw, Barnaby Joyce, kreeg de wind van voren tijdens een radio-interview over zijn optreden tegen Johnny Depp. "Je bent een ongevoelige rukker."

Boo en Pistol
Joyce liet de hoofdrolspeler uit Pirates of the Carribean donderdag weten dat hij vijftig uur de tijd had om Boo en Pistol, zijn Yorkshire terriërs, terug naar de Verenigde Staten te vliegen. Anders kregen de beestjes een spuitje. De autoriteiten ontdekten dat Depp zijn dieren het land had binnengesmokkeld, nadat de acteur de dieren naar een trimsalon bracht en medewerkers foto's online plaatsten.

De hondjes van Johnny Depp vertrekken vanavond weer naar de VS Beeld epa
De hondjes van Johnny Depp vertrekken vanavond weer naar de VSBeeld epa

"Natuurlijk wil ik liever niet dat deze twee honden uit de weg worden geruimd", verduidelijkte de minister. "Wie wil dat nou? Maar als we in een hoek gedrukt worden, doen we dat wel. We gaan geen uitzondering maken voor meneer Depp of wie dan ook. Dit is geen grap. Niet voor ons. Ieder land is ergens gevoelig voor en wij zijn erg gevoelig wat betreft onze wetten voor bioveiligheid." Die regels gelden ook voor filmsterren, 'zelfs als je twee keer tot meest sexy man op aarde bent verkozen'.

Depp ging akkoord en stuurt zijn honden vanavond terug naar hun thuisland. "Een medewerker van het ministerie van landbouw haalt de honden op en neemt ze in een speciale mand mee naar het vliegveld voor de terugreis", liet een voorlichter van de minister weten.

Te vroeg spuitje gegeven
De regels zijn gericht op het voorkomen van ziektes als hondsdolheid. Australie is extra streng op dit vlak, omdat het een van de weinige landen is waar deze ziekte niet voorkomt. Honden uit het buitenland moeten daarom minimaal tien dagen in quarantaine.

Ook in Nederland worden geen risico's genomen met hondsdolheid. In 2013 werden twee puppies uit Rotterdam en Zaandam meteen geëuthanaseerd toen hondsdolheid bij hen werd vastgesteld. Uit controletesten bleek vervolgens dat de pups toch niet besmet waren.

Hondsdolheid of rabiës is een virusziekte die levensbedreigend is voor mensen die erdoor worden besmet. Behalve door honden en katten kan het ook worden overgedragen door zoogdieren als vleermuizen, vossen en apen.

Gevaren onderschat
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderschatten mensen de gevaren van de ziekte. "Veel mensen reizen naar het buitenland en komen in contact met dieren, wat besmettingsrisico's met zich meebrengt als niet de juiste voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. In Londen is in 2012 nog een vrouw overleden aan rabiës, nadat ze op haar vakantieadres was gebeten door een hond.

In een flyer drukt ze de dienst toeristen op het hart op te passen met schattige dieren. "Hoe moeilijk ook: kom daarom niet aan die schattige hondjes of katjes en neem ze vooral niet mee naar huis. Doet u dat wel, dan loopt u niet alleen zelf risico, maar ook alle mensen en dieren in uw omgeving."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden