Vraag van de weekBladluizen
Waarom zitten bladluizen altijd onder het blad?
“Bladluizen zitten aan de onderkant, omdat ze daar beschut zijn tegen de zon, maar vooral tegen de regen”, zegt hoogleraar entomologie Marcel Dicke van Wageningen University. “De dieren steken hun zuigende monddelen in een blad en zoeken vaatweefsel. Zodra ze die te pakken hebben, kunnen ze uren en soms zelfs dagenlang eten op dezelfde plek. Dat maakt ze kwetsbaar. Ze zijn zo klein, dat een regendruppel ze vermorzelt. Daarom zitten ze liever aan de onderkant van een blad.”
Maar dan zijn ze nog niet helemaal veilig. Bladluizen zijn namelijk een lekker hapje voor sluipwespen en lieveheersbeestjes. “Zij vinden de diertjes via de geur die vrijkomt wanneer ze eten van een blad, dus daarvoor maakt het niet uit of ze aan de boven- of onderkant zitten.”
Wie bladluizen wil verdelgen kan ze zelf nat maken, bij planten binnen of buiten het huis. “Buiten kan je ook de tuin divers maken, zodat er veel lieveheersbeestjes en sluipwespen zijn. Dan heb je weinig last van bladluizen.”
Je zou het misschien niet zeggen, maar het zijn opmerkelijke dieren, zegt Dicke. “Ze horen bij de minderheid van insecten die namelijk geen eieren, maar larfjes leggen. En ze klonen zichzelf, zonder seks planten ze zich voort. Alleen in het najaar zijn er even mannetjes en is er wel seksuele voortplanting. Dan leggen ze eieren die uitstekend in staat zijn om in de winter te overleven.”