Waarom zijn vrouwen chagrijnig als ze ongesteld moeten worden?

Sander Becker

Chagrijnig, snel aangebrand, soms zelfs agressief... Het is natuurlijk een cliché, deze vileine schets van de vrouw die op het punt staat om ongesteld te worden. Maar het beeld is wel degelijk correct, zegt J. Schagen van Leeuwen, gynaecoloog in het Sint Antonius-ziekenhuis in Nieuwegein.

Vrouwen hoeven nu niet meteen in de gordijnen te klimmen, want de arts voegt er een ruiterlijke relativering aan toe: „Je zou kunnen zeggen dat mannen altijd al op zo’n hoog agressieniveau functioneren. Want zij zijn gemiddeld sneller boos, ze stelen meer en ze plegen vaker geweldsdelicten. Dat zie je aan de man-vrouwverhouding in gevangenissen: die is niet voor niks 7:1.”

Akkoord, mannen hebben een hoge basisagressiviteit. Maar vrouwen kunnen er kennelijk ook wat van, zeker als het maandelijkse kruisje op de agenda in zicht komt.

De mineurstemming slaat doorgaans zo’n vier dagen voor de eigenlijke ongesteldheid toe. Bij sommige vrouwen gebeurt dat zelfs twee weken van tevoren. Maar is de bloeding eenmaal begonnen, dan neemt het mentale leed bij de meeste vrouwen snel af.

De oorzaak van de slechte gemoedstoestand is divers. Het belangrijkst daarbij zijn hormoonwisselingen. Die kunnen ertoe leiden dat het lichaam minder serotonine maakt. Zenuwcellen gebruiken dat stofje veelvuldig om met elkaar te communiceren. Is er een tekort aan, dan krijgen we stemmingsproblemen: je zou het op kunnen vatten als een ’tijdelijke kortsluiting’ in het brein, aldus de arts.

Dit probleem wordt ernstiger als iemand moe is, hoge eisen aan zichzelf stelt of aan stress lijdt. En het neemt ronduit extreme vormen aan bij 3 tot 4 procent van de vrouwen. Zij zijn hypergevoelig voor de hormonale verandering, met als gevolg dat ze rond de eisprong sterk van karakter veranderen. Zij lijden aan het zogeheten premenstruele syndroom (PMS).

„Dan kunnen er rare dingen gebeuren”, illustreert de arts. „Er was bijvoorbeeld een rechter die de neiging kreeg om hogere straffen uit te delen als ze bijna ongesteld werd.” Verder kunnen vrouwen met PMS erg impulsief worden. Ze zeggen plotseling hun baan op of verbreken hun relatie. En er zijn zelfs gevallen bekend van patiëntes die hun man hebben vermoord, en die later door de rechter zijn vrijgesproken, louter op grond van het premenstruele syndroom.

Om in aanmerking te komen voor de diagnose PMS moet een vrouw last hebben van zeer diepe stemmingsdalen die drastisch interfereren met het dagelijks leven. Veruit de meeste vrouwen kennen deze problematiek slechts in milde vorm. Ze functioneren er niet minder door, blijkt uit onderzoek onder vrouwelijke piloten en chirurgen: die maken in de moeilijke periode niet opvallend meer fouten dan anders, ook al denken ze zelf soms dat dat wel zo is.

Gelukkig kan de pil helpen om de hormoonschommelingen te verminderen, en in de ergste gevallen bieden antidepressiva uitkomst. In elk geval raadt Schagen van Leeuwen aan om stress te vermijden en zo fit mogelijk te blijven.

„Vrouwen hebben tegenwoordig vaak een baan en kinderen, terwijl ze veel vaker ongesteld zijn dan vroeger. Een eeuw geleden menstrueerden vrouwen gemiddeld 25 tot 30 keer in hun leven, nu is dat 450 keer. Dat is een gevolg van het lagere kindertal, betere voeding en de latere overgang. Dan mogen vrouwen het af en toe best wat rustiger aan doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden