Column

Waarom zien Europeanen niet dat defensie best belangrijk is?

Al in 2010 zei de toenmalige Amerikaanse defensieminister Robert Gates (foto, links van het midden) dat Europa een 'free rider' is en dat het Amerikaanse Congres zou afhaken als Europa doorgaat met bezuinigen. Beeld reuters

Eigenlijk was het een bericht om te huilen. De Amerikanen verdrievoudigen hun defensieuitgaven ten behoeve van Europa. De uitgaven worden verhoogd van 789 miljoen dollar naar 3,4 miljard en er worden pantservoertuigen en 250 tanks naar Europa overgebracht. Waren dat niet de wapensystemen die Nederland verkocht, omdat er toch geen dreiging meer uit het Oosten kwam?

Nederland heeft als gevolg van het herleven van die dreiging en de voortdurende inzet van de krijgsmacht in crisisgebieden het defensiebudget nu symbolisch verhoogd, maar het blijft de vraag bij hoeveel dreiging politici er echt van overtuigd raken dat defensie best belangrijk is.

Nu is Nederland niet het enige land dat er op defensiegebied een potje van maakt. De meeste Navo-landen hebben feitelijk, ondanks de stijging van ruim acht procent van de Russische defensieuitgaven, gewoon lekker verder bezuinigd.

Het afgelopen jaar heeft alleen Polen met 13 procent serieus extra geïnvesteerd. Ook de Baltische Staten hebben wat extra gedaan. Maar al deze landen voelen dan ook de hete adem van de Russen in de nek.

Free rider
Al in 2010 zei de toenmalige Amerikaanse defensieminister Gates dat Europa een 'free rider' is en dat het Amerikaanse Congres zou afhaken als Europa doorgaat met bezuinigen. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, lijkt nogal opmerkelijk. Want Europese landen blijken niet eens meer bereid te zijn om voor hun eigen belangen op te komen.

Een peiling van het internationale onderzoeksbureau Win/Gallup wees in 2014 uit dat wereldwijd 60 procent van de bevolking bereid was om voor zijn land te vechten. 27 procent wilde dat niet. In Europa bleek het precies omgekeerd. Ruim de helft van de bevolking had geen behoefte om voor zijn land te vechten; gemiddeld 25 procent wilde dat wel. De kroon spanden de Duitsers, met 18 procent.

Je vraagt je dus af waarom de Amerikanen bereid zijn om voor zo'n decadent continent miljarden aan defensieuitgaven uit te geven en Amerikaanse levens op te offeren.

Plan-Samsom
Bovendien wil president Barack Obama de uitgaven voor de oorlog in Syrië ook nog eens verdubbelen en is er in Amerika nu een debat gaande over het inrichten van een veilig gebied in het noorden en humanitaire corridors zodat de vluchtelingen in Syrië zelf kunnen worden opgevangen. Dat is nog eens wat anders dan het plan-Samsom om ongewenste immigranten terug te sturen.

Waarom herhaalt de geschiedenis zich en wil Amerika ons voor de derde maal in een eeuw te hulp schieten? Ik kan mij zo langzamerhand heel goed de moedeloosheid bij het Amerikaanse Congres en de Amerikaanse burger voorstellen. Vooral ook omdat veel Europeanen vinden dat we Poetin niet moeten tarten. Inderdaad, de geest van Chamberlain waart hier weer rond.

Veel Amerikanen moeten denken: Europa, blijf er in. En toch doen ze het niet. Kennelijk hebben zij er belang bij om dit continent overeind te houden. Inderdaad, de Amerikanen willen een vrij, veilig en welvarend Europa met een goed functionerende Europese Unie nu de wereld in hoog tempo verandert en onveiliger wordt.

Opmerkelijk is dat de Europeanen dat zelf niet zien. Dat is toch om te huilen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden