Waarom wordt Holleeder nu voor nog meer moorden vervolgd?

Beeld ANP

Willem Holleeder wordt niet alleen vervolgd voor de de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl, maar ook voor liquidaties van John Mieremet, Cor van Hout en Willem Endstra. "Dit kan alleen dankzij mensen die de moed hebben om tegen Holleeder te getuigen", legt justitieverslaggever Han Koch uit.

"Dit is een megaknal", reageert Koch. "De enige manier waarop het OM deze aanklachten kan aanvoeren, is met een bak aan getuigenissen, waaronder Holleeders twee zussen en zijn ex-vriendin."

De geliquideerde mannen waren niet altijd vijanden van Holleerder, verklaarde de jongste zus van de crimineel eerder al. "Cor was zijn beste vriend, Mieremet was zijn beste vriend, Endstra was zijn beste vriend. Al die mensen dachten een vriendschap met hem te hebben. Hij vernietigt altijd zijn eigen omgeving."

Waarom zijn die getuigen essentieel?
Koch: "Holleeder is altijd ongrijpbaar geweest. Bij de delicten waarvan Holleeder verdacht werd, vond je geen vingerafdrukken of DNA van hem. Een grote crimineel is niet zelf bij zo'n moord aanwezig, dat gaat via opdrachten. Het OM is dus afhankelijk van mensen die die moed hebben om een verklaring af te leggen. Want een getuigenis afleggen staat gelijk aan een plaats op de dodenlijst."

De officieren van justitie willen dat de getuigen in het openbaar getuigen. Waarom is dit zo belangrijk?
"Zo kunnen de rechters van de meervoudige kamer zelf de kwaliteit van de getuigenissen vaststellen. Hiermee ontlopen de officieren van justitie een debat. De advocaat van Holleeder zal de betrouwbaarheid van de getuigen onderuit willen halen. Maar een getuigenis in het openbaar heeft door de authenticiteit een enorme waarde."

Staan die getuigen straks dan oog in oog met Holleeder als ze hun verklaring moeten afleggen?
"Nee, een getuige spreekt altijd tegen de rechter, dat is de kijkrichting. Maar zo'n getuige bevindt zich wel in de nabijheid van Holleeder. Ga er maar vanuit dat dit beangstigend is."

Heeft Holleeder zelf al gereageerd op de nieuwe aanklachten?
"Nee, hij heeft zelf nog niets gezegd. Ook zijn advocaat houdt voorlopig zijn kruit droog. Hij wees er wel op dat in de media al veel is gezegd over Holleeder en riep de rechter op om niet te letten op wat de kranten hebben getikt, maar alleen te letten op de feiten. Dat is een gebruikelijke verklaring van een advocaat, maar niet echt nodig tegenover de zeer ervaren rechtbankvoorzitter van de meervoudige kamer."

Wie zijn de slachtoffers van Holleeder?

Cor van Hout
Jeugdvriend van Holleeder. Een van de ontvoerders van Heineken en getrouwd met zus van Holleeder. Werd in 2003 geliquideerd.

Willem Endstra
'Bankier van de onderwereld'. Was bevriend met Holleeder, maar vertelde later aan politie dat hij door hem werd afgeperst. In 2004 vermoord.

John Mieremet
Crimineel, compagnon van Sam Klepper. Vermoord in Thailand in 2005.

Kees Houtman
Drugs- en vastgoedhandelaar. Sprak ook met politie over afpersing door Holleeder. Werd in 2005 vermoord, op dezelfde dag als John Mieremet.

Thomas van der Bijl
Cafébaas. Had conflict met Holleeder over geld en sprak ook met politie over afpersing. Vermoord in 2006, in zijn eigen kroeg.

Robert ter Haak
Botenhandelaar. Raakte in 2003 gewond bij aanslag op Cor van Hout en overleed anderhalve week later. Er is geen bewijs dat zijn dood ook het gevolg is van een opdracht van Holleeder. Zijn dood komt nog wel in de tenlastelegging tegen Holleeder, maar over de kwalificatie denkt het OM nog na.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden