Waarom worden veel sociale huurwoningen duurder?

Binnenstad Amsterdam.Beeld ANP

Bij een nieuw puntensysteem om huurprijzen van sociale huurwoningen te bepalen wordt nu ook de ligging van de woning bij de huur inbegrepen. Huurprijzen komen daardoor terecht in de vrije sector, waardoor een huis in de binnenstad voor veel mensen een verre droom blijft. Vijf vragen over dit nieuwe systeem.

Waarom was het nodig om een nieuw systeem in te voeren?
De huurprijs van een woning werd meestal bepaald aan de hand van het aantal vierkante meters. Dat gold voor alle huizen in Nederland. Met als resultaat dat een appartementje in Amsterdam even duur was als een vergelijkbare woning in Best, terwijl de waarde van de woning veel hoger was. Dat klopte niet en daarom besloot het kabinet hiervoor een correctie in te voeren.

Wat is er veranderd?
Er is nu een nieuw systeem ingevoerd waarbij de ligging van een huis ook bij de huurprijs inbegrepen wordt. De locatie van een woning is tenslotte ook bepalend voor de waarde. De huurverhoging wordt bepaald aan de hand van zogenaamde schaarstepunten, ook wel Donnerpunten genoemd. In tien gebieden kan de huur met minimaal 15 tot maximaal 25 punten verhoogd worden.

Hoeveel punten een woning krijgt wordt berekend aan de hand van de waardering onroerende zaken (WOZ) en de oppervlakte van het huis. De WOZ-waarde moet gedeeld worden door de totale oppervlakte. Een woning met een waarde van maximaal 2900 euro krijgt 15 punten. Is de waarde hoger? Dan krijgt een woning 25 punten extra.

Voor wie is het goed en voor wie slecht?
De huurverhoging is alleen van toepassing op nieuwe huurders die in de binnensteden willen wonen. Mensen die er al wonen hebben er dus geen last van. Voor woningbouwcorporaties is het een fijne bijkomstigheid dat de huurverhoging extra inkomsten generen. Door de schuldencrisis zitten veel corporaties namelijk in geldnood.

Voor mensen met een lager inkomen pakt het nieuwe systeem niet zo goed uit. Voor deze groep wordt het bijna onmogelijk om van een kleinere woning door te schuiven naar een grotere. Huurders krijgen bij een huur hoger dan 664 euro namelijk geen huurtoeslag. De hogere huurprijzen zijn dan alleen te betalen voor mensen met een dikkere portemonnee.

Wat gaat het kosten?
In de schaarstegebieden worden de huren in ieder geval met 73 euro verhoogd en met een maximum van 123 euro. In Amsterdam is de stijging van huurprijzen het grootst, gemiddeld worden de woningen zo'n 60 euro duurder per maand. Corporaties bezitten in de hoofdstad 195 duizend woningen. Door de verhoging zullen twintig procent van het totale aantal huurwoningen meer dan 664 euro per maand gaan kosten. In Utrecht zal de huur gemiddeld iets minder stijgen. Corporaties proberen daar de huurprijzen onder de bovengrens van 664 euro te houden.

Waar gaat het gebeuren?
Gebieden met schaarste bevinden zich vooral in de Randstad. Maar ook elders in het land worden huren verhoogd. De tien gebieden met huurverhogingen beslaan een breed gebied dwars door Nederland, van Alkmaar, Amsterdam en Utrecht tot Eindhoven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden