Waarom wij staatsgeheimen publiceren

Fragment uit de wob-documenten Beeld Trouw

Trouw en Nieuwsuur publiceerden vandaag uit documenten die door het ministerie van buitenlandse zaken zijn vrijgegeven na een wob-verzoek*. 

Een deel van de informatie daarvan is staatsgeheim, maar per abuis niet onleesbaar gemaakt. Volgens de minister was het noodzakelijk gegevens over het Nederlandse hulpprogramma aan Syrische rebellengroepen tot staatsgeheim te verklaren omdat er bij publiciteit daarover levens in gevaar kunnen komen.

Trouw en Nieuwsuur publiceren veel van die gegevens toch, omdat zij zelf op basis van grondig journalistiek onderzoek de meeste informatie al boven water hadden gekregen. Tijdens dat onderzoek bleek onder meer dat rebellengroepen aan wie Nederland hulp heeft geboden geen enkel bezwaar hadden tegen publiciteit. 

Bovendien bleek tijdens het journalistieke onderzoek dat ook journalistieke vragen over de aard van de hulp aan Syrische rebellengroepen vanwege deze verklaring van staatsgeheim niet hoefden te worden beantwoord. Dat was dus ook informatie die geen levens in gevaar zou brengen (zoals de aard van de geleverde hulp).

Trouw en Nieuwsuur hebben sommige gegevens niet gepubliceerd, zoals namen van ambtenaren die in het veld het hulpprogramma coördineerden. Daarnaast hebben Trouw en Nieuwsuur, vóór publicatie, het ministerie ingelicht over de onzorgvuldigheden, waarna het departement de stukken weer offline heeft gehaald.

Hoofdredactie Trouw

* Wob staat voor de Wet openbaarheid van bestuur, die eenieder garandeert de mogelijkheid om informatie over een bestuurlijke aangelegenheid bij een bestuursorgaan op te vragen.

Lees ook: 

De Nederlandse hulp aan Syrië was wel militair van aard

De Nederlandse hulp aan Syrische opstandelingen was expliciet bedoeld voor de strijd, zo valt op te maken uit documenten die zijn opgevraagd door Trouw en Nieuwsuur. Dit staat in schril contrast met verklaringen van minister Stef Blok (buitenlandse zaken) in de Tweede Kamer, waar hij stelde dat de hulp ‘civiel van aard’ was.

Staatsgeheimen over Nederlandse steun aan Syrische rebellen zijn per ongeluk onthuld

Trouw en ‘Nieuwsuur’ onderzochten de afgelopen twee weken alle van de in totaal 1866 pagina’s aan wob-documenten minutieus, en troffen daar opmerkelijke feiten aan. Hoewel de meeste documenten over het steunprogramma in Syrië zijn geweigerd, en het vrijgegeven deel ook nog eens veel zwartgelakte passages bevat, bleken de stukken per ongeluk staatsgeheime informatie te bevatten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden