'Waarom welzijn dier verbeteren in laatste minuten van zijn leven'

Ritueel geslachte dieren voor het islamitische offerfeest. Beeld
Ritueel geslachte dieren voor het islamitische offerfeest.

Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan kreeg gisteravond het hardste applaus op een PvdA-bijeenkomst over de rituele slacht. Als immers zelfs hij zegt dat het verbieden van de onverdoofde rituele slacht "een druppel is op de gloeiende plaat van al het lijden van dieren in de vleesindustrie", waar praten we dan nog over, vragen de Joodse en islamitische gemeenschap zich af.

Circa zeventig betrokkenen waren gekomen naar het debat dat de Amsterdamse afdeling van de PvdA organiseerde. De lokale fractie is het bijna unaniem oneens met de Tweede Kamerfractie. Die wil instemmen met het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren om een einde te maken aan de uitzondering voor Joden en moslims om dieren onverdoofd te mogen doden. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam was helder: "De vrijheid van godsdienst weegt niet zo zwaar dat dieren mogen lijden."

"Maar waarom wordt niet eerst de bio-industrie aangepakt", vraagt PvdA-gemeenteraadslid Maarten Poorter zich af, gesteund door de gelovige achterban. "We vinden in Amsterdam dierenwelzijn ook heel belangrijk , maar begin niet bij het verbeteren ervan in de laatste drie minuten van een dierenleven." Van Dam zei zich te realiseren dat dit mensen diep raakt. "En we betreuren het dat mensen zich overvallen voelen, maar we zijn weloverwogen tot dit standpunt gekomen."

Met wie hebben de Kamerleden dan gepraat voordat ze een beslissing namen? Niet met ons, klonk het vanuit de aula van scholengemeenschap Buitenveldert. "Is deze avond puur therapeutisch voor de Joodse en islamitische achterban, of komt de PvdA nog op haar standpunt terug", wilde de gespreksleider weten. Van Dam: "Ieder Kamerlid maakt steeds zijn eigen afweging bij dit principiële vraagstuk."

Dat is een afweging tussen pijn die dieren lijden en tussen de pijn die het bij mensen doet, benadrukten de Joodse aanwezigen. PvdA-raadslid Poorter was in ieder geval blij dat de achterban nu echt gehoord is. Op 25 mei is er nog een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden