Waarom we ook een beetje houden van grofgebekte en onstuimige tennissers

Als er iets op het spel staat, is Kyrgios doorgaans beter gehumeurd dan op toernooien die er minder toe doen. Beeld Getty Images
Als er iets op het spel staat, is Kyrgios doorgaans beter gehumeurd dan op toernooien die er minder toe doen.Beeld Getty Images

Nick Kyrgios en Fabio Fognini staan bekend om hun uitbarstingen. Het leverde hen al vele boetes op, maar ook enkele fans.

Eline van Suchtelen

Het was weer eens zover. Nick Kyrgios, dinsdag in de eerste ronde van het tennistoernooi in Shanghai. De 22-jarige Australiër, geroemd om zijn talent maar verguisd vanwege zijn gedrag op de baan, vindt het welletjes na het verliezen van de eerste set tegen de Amerikaan Steve Johnson. Kyrgios loopt naar het net, schudt de hand van zijn tegenstander en de umpire en verdwijnt. Zonder uitleg.

Maagproblemen

Later kwam hij met een verklaring dat hij maagproblemen zou hebben en dat zijn schouder pijn deed. Een medische check onderging hij niet. Boete: 8000 euro. En het prijzengeld (in dit geval: startgeld) van 18.000 euro mag hij ook inleveren.

Valt nog mee in vergelijking met de straf die de grofgebekte Fabio Fognini deze week kreeg opgelegd. De dertigjarige Italiaan ging tijdens de US Open van dit jaar zijn boekje ver te buiten en kreeg daarvoor een boete van 81.000 euro. Hij mag twee grandslamtoernooien niet in actie komen.

Seksistische opmerkingen

Fognini ging helemaal door het lint in New York. Hij maakte in zijn verloren partij in de eerste ronde seksistische opmerkingen naar de vrouwelijke scheidsrechter en werd daarna uitgesloten van het dubbeltoernooi.

De Italiaan is nu van plan zijn leven te beteren. Hij wil tennisscholen afgaan om spelers te vertellen dat ze niet de fouten moeten maken die hij heeft begaan.

Tekst gaat verder onder de foto

Fabio Fognini Beeld Getty Images
Fabio FogniniBeeld Getty Images

Bad boys

In de praktijk verbeteren de bad boys hun gedrag echter zelden. Kyrgios en Fognini zijn veel vaker de fout in gegaan. In een sport waar miljoenen worden verdiend, doet een geldstraf te weinig pijn. Spelers die op hun talent makkelijk een paar wedstrijden kunnen missen, slapen er geen nacht minder om. Daarom worden er ook schorsingen uitgedeeld.

Het overkwam Kyrgios vorig jaar nog. Toen was hij ook slechtgehumeurd afgereisd naar Shanghai. De jonge Australiër werd ervan beschuldigd dat hij een wedstrijd 'tankte', zijn best niet deed, en werd voor acht weken geschorst. De schorsing werd teruggebracht naar drie weken toen hij instemde om met een psycholoog te praten. Hij zou zijn leven hebben gebeterd, maar daar was dus een jaar later niets meer van te merken.

Roger Federer

Hoewel Kyrgios sponsors kwijt is geraakt vanwege zijn gedrag, wordt hij nog altijd bijgestaan door een aantal grote namen en bedrijven, zoals Nike. Zijn explosieve karakter was voor Roger Federer ook geen reden hem te passeren voor de strijd om de Laver Cup, die de Zwitser zelf in het leven heeft geroepen.

Als er iets op het spel staat, is Kyrgios doorgaans beter gehumeurd dan op toernooien die er minder toe doen. Dan is spektakel gegarandeerd. Zodra hij zich verveelt, gaat het mis. In een 'gentlemansport' als tennis noemen sommige fans de aanwezigheid van onstuimige types juist een verademing.

De uitbarstingen van John McEnroe worden nog altijd met veel plezier op Youtube teruggekeken. Marat Safin vond dat het ook wel wat spannender kon. De Russische voormalig speler trok in 2004 op Roland Garros in een opwelling zijn broek naar beneden na een geweldige rally. Dat kon natuurlijk niet. Hij werd ervoor bestraft en klaagde daarna dat zijn acties juist kleur brachten in de tennissport.

Lees ook: Sporters zijn net mensen, zo laat bad boy Nick Kyrgios zien

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden