Waarom verliest Engeland als enige het vertrouwen in de politie?

Drie bobbies uit Birmingham in 1965. Beeld ANP
Drie bobbies uit Birmingham in 1965.Beeld ANP

In sommige landen is het oom agent, in andere landen een geduchte diender. Het vertrouwen in de politie verschilt per land, ontdekte criminoloog Dorian Schaap. Hij promoveert vandaag op dit onderwerp.

Wat zijn uw belangrijkste bevindingen?

"Ik vond grote verschillen tussen landen in niveaus van vertrouwen in de politie. In Scandinavische en Noordwest-Europese landen is het hoger, in mediterrane en Oost-Europese landen lager. Wel zie ik dat het vertrouwen in het grootste deel van Europa, behalve op de Britse eilanden, de afgelopen decennia is toegenomen, ook al past de politie heel uiteenlopende strategieën toe om vertrouwen te winnen."

Waarom is dat vertrouwen in de politie belangrijk?

"Zonder vertrouwen kan de politie haar werk niet doen. De politie heeft informatie van burgers nodig, zoals aangiftes en medewerking met opsporingsonderzoeken. Weinig misdrijven worden puur door de politie, dus zonder hulp van burgers, opgelost. Voor burgers is vertrouwen belangrijk omdat ze zich veiliger voelen naarmate ze meer vertrouwen in de politie hebben."

Betekent vertrouwen niet in elke cultuur iets anders? Hoe meet en vergelijk je zo'n gevoel?

"Zeker, dat is een probleem. Ik heb internationaal vergelijkende data gebruikt en daarop statistische toetsen uitgevoerd. Die gaven in sommige landen aan dat vertrouwen in de politie daar iets anders betekent dan elders. Daarom heb ik die landen uit mijn analyse moeten halen, zoals Rusland en Oekraïne en ook Spanje."

Engeland stond lang bekend als voorbeeld vanwege de bijna mystieke band tussen politie en burgers, schrijft u. Hoezo?

"De Engelse bobby is een icoon voor een politieman die gewoon een burger is met een pet op. De slogan The police are the public and the public are the police was lange tijd effectieve retoriek. Maar dat beeld is afgebrokkeld. Door de agressieve rol van de politie in de mijnwerkersstakingen in de jaren tachtig of, meer recent, door mensen die onder onduidelijke omstandigheden zijn overleden in hechtenis."

Nu hebben de Denen het meeste vertrouwen in hun politie. Is de Deense politie zoveel beter dan elders?

"Niet per se. De belangrijkste verklaring voor de verschillen tussen landen zit in corruptie. Daar heb je in Denemarken veel minder van dan in Griekenland, Slowakije of Kroatië. Criminaliteitscijfers zeggen burgers niet veel. Belangrijker is hoe burgers zich behandeld voelen door de politie. Denemarken is een hechte samenleving met weinig corruptie. Ik denk dat veel Deens politiewerk heel specifiek is voor die samenleving. Je kunt de Deense aanpak als inspiratiebron gebruiken, maar niet als blauwdruk."

Nederland geeft de politie een magere 6,3. Doet onze politie genoeg om het vertrouwen van burgers te winnen?

"De Nederlandse politie heeft al lang ervaring met kritische, wantrouwende burgers. Zeker sinds de jaren zestig, misschien wel sinds de Tweede Wereldoorlog. Het idee dat vertrouwen belangrijk is, is diepgeworteld bij onze politie, maar de afgelopen jaren stond de politie onder druk door reorganisaties. Riskant, omdat vertrouwen dan uit het oog verloren kan worden. Ik hoop dat dat, nu het stof enigszins neerdaalt, weer bovenaan de agenda komt te staan."

Lees ook: Voelt de burger zich nu veiliger?
Terwijl de één zich veiliger gaat voelen als het winkelgebied beschermd wordt door betonblokken, zullen de objecten op de ander juist het onveiligheidsgevoel vergroten. Alsof we ons nu echt schrap zetten voor een aanslag. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden