Waarom Tan moet wijken voor Twan

Humberto Tan Beeld ANP Kippa
Humberto TanBeeld ANP Kippa

Humberto Tan moet weg bij ‘RTL Late Night’. Waar ging het mis? En waarom komt Twan Huys op zijn presentatorstoel?

Isabel Baneke

“Mag ik er iets over zeggen?”, onderbrak Frits Spits woensdagavond de aankondiging van Humberto Tan te moeten stoppen met ‘RTL Late Night’. “Ik vind het een heel opportunistische beslissing.” Van de aanzwellende kritiek op de talkshow in andere media begreep radio- en tv-maker Spits niets. “Het is raar dat we in Nederland voortdurend worden geregeerd door de kijkcijfers en dat de kwaliteit niet meer telt.”

Natuurlijk is het pijnlijk dat Tan (52) na vijf jaar plaats moet maken voor Twan Huys (53). Afgelopen september verdedigde de presentator zichzelf en zijn kwakkelende programma nog in ‘De Wereld Draait Door’, en sprak de wens uit nog jaren door te gaan. Maar is zijn ontslag vreemd? RTL is een commerciële omroep, die anders dan de NPO bestaat om geld te verdienen.

Na de start van RTL Late Night in 2013 droeg Tan jarenlang bij aan dat doel. Hij oefende danspassen met komiek Jochem Myjer, keuvelde met internationale sterren als George Clooney en bracht een ode aan de uitbehandelde zanger van The Scene, Thé Lau.

Daarmee trok de vrolijke en empathische gastheer standaard een miljoen kijkers naar RTL 4, Late Night deed die eerste seizoenen niet onder voor tegenhanger ‘Pauw’. Tan werd geprezen om zijn luchtige, alerte, vriendelijke vragen. Zo ontving hij in 2016 de Sonja Barend Award voor zijn interview met vier overlevenden van de aanslag in de Parijse concertzaal Bataclan.

Lees verder onder de foto

Twan Huys, de nieuwe presentator van RTL Late Night. Beeld ANP Kippa
Twan Huys, de nieuwe presentator van RTL Late Night.Beeld ANP Kippa

“Door de vernieuwende combinatie van nieuws van de dag, entertainment en muziek was het programma jarenlang succesvol”, verklaart RTL-woordvoerder Marthijn Tabak het vertrek van Tan. “Maar we zien dat andere shows nu ook de weg naar die benadering van onderwerpen hebben gevonden. We vissen nu allemaal in dezelfde vijver.”

Inderdaad tonen Pauw en ‘Jinek’ in toenemende mate interesse in lichtere thema’s en gasten. Henny Huisman schoof aan, Gerard Joling en Johan Derksen. En daarmee heeft ‘Late Night’ zijn onderscheidend vermogen langzaam maar zeker verloren.

Teruglopende kijkcijfers

Vanaf 2016 noteerde RTL teruglopende kijkcijfers. Niet alleen het opschuiven van de concurrenten lag daaraan ten grondslag. Het begon critici op te vallen dat Late Night wel een erg hoog ons-kent-ons-gehalte kreeg. Om de haverklap etaleerden RTL-collega’s hun nieuwste show bij Tan.

De presentator stapelde vervolgens tegenvaller op tegenvaller: anderhalf jaar geleden vertrok zijn populaire sidekick Luuk Ikink. Zijn zomervervanger Beau van Erven Dorens viel verrassend in de smaak en verhalen over een buitenechtelijke affaire met nieuwslezeres Dionne Stax schaadden zijn tot dan toe kreukvrije imago.

De kijkcijfers zakten tot zo schrikbarend dat de daling dit najaar zelf nieuws werd. Tan beloofde beterschap, maar het mocht niet meer baten: sindsdien heeft Late Night zelfs moeite om in de dagelijkse kijkcijfer top-25 van Stichting Kijkonderzoek te komen.

Kritisch en grappig

Kijkers hebben Tan definitief in de steek gelaten. En dus keert RTL de presentator nu ook de rug toe. Verrassender is de keuze voor zijn opvolger Twan Huys. Dat de omroep niet iemand als Van Erven Dorens heeft gevraagd, impliceert een verlangen om het gat op te vullen dat ‘Jinek’ en ‘Pauw’ langzaam laten vallen.

Huys, die zijn eindredacteur meeneemt naar RTL, heeft zich de afgelopen 25 jaar bij de publieke omroep bewezen als journalist die kan grappen met Robbie Williams, maar zijn gasten zo nodig ook stevig aan de tand voelt. Afgelopen zondag nog, ondervroeg hij Michael Wolff zo kritisch in ‘College Tour’, dat de Amerikaanse journalist daarna tal van interviews met Nederlandse media afzegde.

Bovendien heeft de presentator van ‘Nieuwsuur’ een imponerend adressenboek. Voor ‘College Tour’ wist hij onder meer Desmond Tutu Bill Gates, en Sting te strikken; Huys vist niet alleen in de Hollandse vijver.

“We denken dat de kijker toe is aan een nieuw format in dit genre”, verklaart woordvoerder Tabak de koerswijziging. “Hoe dat er concreet uit komt te zien, kunnen we nog niet zeggen. Samen met Twan gaan we komende maanden kijken hoe we het nieuwe programma vorm willen geven.” Huys krijgt hierbij alle vrijheid. In september neemt Huys het stokje van Tan over.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden