Waarom Syrië met veel tamtam een grensovergang met Jordanië opent

Grensovergang tussen Syrië en Jordanië.Beeld AP

Syrië hoopt op normalisering van de relaties met de Arabische buurlanden. Opening van de grenzen is een eerste stap.

De Syrische regering heeft gisterochtend met veel tamtam een ­belangrijke grensovergang met het zuidelijke buurland Jordanië ­geopend. De Nassib-grensovergang was drie jaar lang gesloten, omdat rebellengroepen het gebied in handen hadden. Maar afgelopen ­zomer heroverden Syrische regeringstroepen, geholpen door Russische luchtaanvallen, het grensgebied.

De heropening van de grensovergang werd gisteren door het ­bewind van de Syrische president gevierd als een blijk van zijn toenemende greep op het land en een begin van normalisering van de ­relaties met de Arabische buurlanden. “We plukken hiermee de eerste vruchten van de overwinning”, aldus de Syrische minister Walid al-Moallem van buitenlandse ­zaken.

Golan-hoogte

Tegelijk heropenden Syrië, Israël en de Verenigde Naties gisteren ook een grensovergang op de door Israël bezette Golan-hoogte, al verklaarde het Israëlische leger dat voorlopig alleen VN-vredessoldaten de grens over mogen. De Quneitra-overgang was vanwege de burgeroorlog in Syrië vijf jaar lang gesloten.

Israël veroverde de Golan-hoogte in 1967 en enige tijd later werd op de hoogvlakte een gedemilitariseerde zone ingesteld, waarop VN-waarnemers toezicht houden. Voordat de burgeroorlog in Syrië uitbrak, werd de Quneitra-overgang, behalve door VN-militairen, ook gebruikt door druzische Arabieren, die aan weerszijden van de bestandslijn wonen. Zij hopen ­binnenkort ook weer gebruik te mogen maken van de grensovergang.

In de Syrische hoofdstad ­Damascus sprak minister Walid al-Moallem gisteren de hoop uit ook de Albu Kamal-grensovergang met buurland Irak spoedig weer open zal gaan. De Syrische minister deed dat in een gezamenlijke persconferentie met zijn Iraakse tegenhanger Ibrahim al-Jaafari, die pleitte voor herintegratie van Syrië in de Arabische wereld. De Iraakse ­minister zei voorstander te zijn van beëindiging van de schorsing van Syrië als lid van de Arabische Liga. “Niemand mag Syrië marginaliseren”, aldus de bewindsman.

Intussen verliep in de Noord-Syrische provincie Idlib gisteren de deadline voor terugtrekking van alle extremistische groepen en zware wapens uit een voorgestelde bufferzone tussen regeringstroepen en een van de belangrijkste resterende rebellengebieden. Rusland, dat de Syrische regering steunt, en Turkije, dat Syrische rebellengroepen steunt, maakten onlangs afspraken over de instelling van zo’n bufferzone, waarop Russische en Turkse troepen toezicht moeten gaan houden.

Bufferzone

De grootste bedreiging voor dat akkoord is de aanwezigheid van ­jihadistische terreurgroepen als Hayat Tahrir al-Sham, dat voortkomt uit een groep gelieerd aan Al-Qaida. Ook de Syrische regering moet weinig hebben van de Russisch-Turkse deal en benadrukt dat de bufferzone hooguit een ‘tijdelijke maatregel’ is. Zij is erop gebrand het hele Syrische grondgebied weer in handen te krijgen.

Maar Rusland en Turkije lijken het akkoord serieus te willen uitvoeren. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zei vorige week dat Moskou bereid is een paar dagen vertraging te ­accepteren bij het opzetten van de gedemilitariseerde zone.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden