Waarom steeds weer die reflex?

Zou Trouw niet eens een interview kunnen houden met één van die briefschrijvers die reflexmatig bij kritiek op de inherente gewelddadigheid van de fundamentalistische islam voorbeelden van christelijk geweld menen te moeten aanvoeren?

Jacob Carrière (Brieven, 17 april) maakt het helemaal bont door terug te grijpen naar het Oudtestamentische bijbelboek Numeri, dat inderdaad christenen tot op de huidige dag inspireert om andersgelovige mannen en vrouwen uit te roeien, met name in Staphorst en kleine Zeeuwse SGP-gemeenten. Er zijn gemakkelijk overtuigender voorbeelden van recent christelijk geïnspireerd geweld te vinden (Noord-Ierland en voormalig Joegoslavië bijvoorbeeld) maar daarbij ging het toch voornamelijk om beoogde controle over een beperkt gebied en niet om het massaal uitroeien van iedereen die niet in de God van de katholieken of de orthodoxen geloofde.

Wat is de bedoeling van deze briefschrijvers? Aantonen dat het christelijk geloof net zo gewelddadig is als de fundamentalistische islam? Dan moet je toch echt terug naar de Dertigjarige Oorlog, vrees ik. Of natuurlijk naar de roemruchte Kruistochten waarbij altijd maar gemakshalve vergeten wordt dat die een reactie waren op provocaties en gewelddadigheden jegens christenen in Jerusalem van moslimzijde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden