Hypotheken

Waarom starters zo moeilijk kunnen kopen

Woningbezichtiging in Amsterdam Beeld Werry Crone
Woningbezichtiging in AmsterdamBeeld Werry Crone

Als het zo moeilijk blijft voor jongeren een huis te kopen, loopt straks de rest van de woningmarkt ook vast.

Jeannine Julen

Mark de Rijke geeft het nog een paar jaar voor de woningmarkt op slot gaat. "Gebeurt er niets aan de strenge normen, dan worden starters uitgesloten van de koopmarkt", zegt de directeur van hypotheekketen De Hypotheekshop. Als twintigers en dertigers niet kunnen kopen, komt de rest moeilijker van zijn koopwoning af, stelt De Rijke. Wat maakt dat die starters het zo lastig hebben bij het bemachtigen van hun eerste woning? Vier knelpunten voor startende kopers op de huizenmarkt.

Lage inkomens worden strenger getoetst

Net als alle andere woningkopers kunnen starters minder lenen bij de bank dan een paar jaar geleden. Een van de vele maatregelen uit het strengere woningmarktbeleid van het kabinet. Vooral bij de lagere inkomens (waartoe veel starters behoren) toetsen banken, op advies van budgetvoorlichter Nibud, strenger op de maandlasten. Wat dat voor gevolgen heeft, rekende Olivier Tardieu, directeur van het online hypotheekadviesbureau eyeOpen.nl, uit. Iemand die tien jaar terug met een bruto modaal inkomen van zo'n 2450 euro in de maand een hypotheek kon krijgen van zo'n 127.000 euro, kan nu negenduizend euro minder lenen. Maar, zegt Tardieu, tien jaar geleden lag de hypotheekrente met 4,5 procent een stuk hoger. "Hoe lager de rente, des te kleiner het verschil met tien jaar geleden. De huidige 10-jaars hypotheekrente van nog geen 1,6 procent compenseert dus die verslechtering voor een deel."

Het totale hypotheekbedrag dat mag worden geleend daalt

Maar die lage rente biedt niet voldoende troost. Wie zijn eerste koopwoning in het vizier heeft, moet meer eigen geld inleggen. Steeds vaker is dat 30.000 euro of meer, blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop. Vóór 2012 kon een tijdlang zelfs tot 125 procent van de executiewaarde worden geleend. In 2012 legde het kabinet het totaal te lenen hypotheekbedrag echter vast op 106 procent van de waarde van het huis. Inmiddels is dit percentage gedaald naar 102 procent. De makelaar, de aankoopbelasting, de hypotheekadviseur en de eventuele verbouwing moeten grotendeels uit eigen zak worden betaald. Het verklaart waarom het aantal starters dat meer dan 30.000 euro inlegt in de afgelopen vier jaar ruim is verdubbeld, zegt Mark de Rijke. "We zien een tweedeling ontstaan. Enerzijds heb je de groep starters die door bijvoorbeeld een schenking van ouders de mogelijkheid heeft om een huis te kopen. Anderzijds heb je de groep die dat geld en dus die mogelijkheid niet heeft."

Hypotheken zijn duurder en vaste contracten schaarser

Een andere zaak die jonge potentiële kopers parten speelt, is dat ze anders dan tien jaar geleden vaker niet dan wel over een vast arbeidscontract beschikken. Voor de bank een reden om de rente te verhogen, het hypotheekbedrag te verlagen of helemaal geen hypotheek te verstrekken. Wat ook meespeelt: bij de hypotheken waar starters nu voor in aanmerking komen, beginnen ze meteen met aflossen in tegenstelling tot vroegere aflossingsvrije hypotheken waarover alleen rente werd betaald. Het gevolg: hogere maandlasten. Het CBS gaf een jaar geleden al aan dat de starter op steeds latere leeftijd zijn huis aanschaft. Ook uit cijfers van de Rabobank en de Hypotheekshop blijkt dat de groep 25- tot 29-jarigen die een huis kocht in de afgelopen vier jaar met 7 procent daalde.

Voor meer starters rest slechts duur huren

De consequentie van de strenge hypotheeknormen is dat starters richting huursector worden geduwd, zegt woningmarkteconoom Paul de Vries van de Rabobank. Niet ideaal, want voor sociale huurwoningen zijn de rijen ellenlang en de inkomenseisen streng. Wat overblijft is huren in de vrije sector met prijzen vanaf 710 euro. Wrang, zegt Mark de Rijke van De Hypotheekshop. "Wie nu geen hypotheek kan krijgen met een maandlast van zeshonderd euro, wordt gedwongen een woning te huren tussen de achthonderd en duizend euro."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden