Waarom spelen vrouwen geen vijfsetters?

Debat over ongelijkheid in tennis laait op door speciale hittemaatregel voor dames

De olympische marathon wordt al sinds 1984 ook door vrouwen gelopen. Maar marathonpartijen in het vrouwentennis zijn een zeldzaamheid. Zij spelen anno 2015 nog steeds om twee gewonnen sets. Hun mannelijke collega's spelen een best of five op de grandslamtoernooien. Noem het ouderwets of seksistisch. Of een logisch gevolg van de commercie.

Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de sport zijn er ook op Wimbledon, en niet alleen in het aantal te spelen sets. Gisteren werd op het gras in Londen de heetste dag ooit gemeten. Met 35.7 graden werden de handdoeken met ijs aan de lopende band in de nekken van rood aangelopen spelers gelegd.

De speciale hitteregel waar vrouwen aanspraak op kunnen maken, werd nog niet gebruikt: als een combinatie van luchtvochtigheid, temperatuur en de warmte van de banen de omstandigheden te zwaar maken, mogen vrouwen na twee gespeelde sets even de baan af om tien minuten bij te komen onder een koude douche. Mannen krijgen die pauze niet. Ook al staan ze soms meer dan vier uur op de baan te knokken in de brandende zon.

Door de uitzonderlijk hoge temperaturen op het normaal zo druilerige grandslamtoernooi was er de afgelopen dagen veel rumoer over de speciale hitteregel voor vrouwen. Die is raar, zo vindt ook Richel Hogenkamp, die gisteren zoals verwacht geen wonderen kon verrichten tijdens haar debuut in de tweede ronde tegen de Russin Maria Sjarapova. Hogenkamp verloor met 6-3 6-1. "Ik snap niet waarom het bij vrouwen anders is dan bij mannen. Zij spelen vijf sets en hebben het dus nog veel pittiger."

Voor vijf uur strijden of een pak slaag van een half uurtje krijgen alle spelers hetzelfde betaald. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het prijzengeld op de grandslamtoernooien is in 2007 recht getrokken. Toen conformeerde Wimbledon zich als laatste van de vier belangrijkste toernooien aan de oproep om geen onderscheid meer te maken in het salaris tussen man en vrouw.

Over de vraag of dat terecht is, woedt nog ieder jaar discussie. Kiki Bertens kreeg deze week in de eerste ronde tennisles van de tweevoudig winnares Petra Kvitova. De Nederlandse stond 35 minuten op de baan en hield daar meer dan duizend euro per minuut aan over. Lleyton Hewitt kon ook in de eerste ronde zijn koffers pakken met een beloning van ruim 38.000 euro, maar hij moest daar vier uur voor knokken.

Om een eind te maken over het eindeloze gezeur daarover, zouden vrouwen ook een best of five kunnen spelen. Andy Murray pleitte er in het verleden al eens voor om de ongelijkheid op die manier weg te nemen. In fysiek opzicht zouden er in ieder geval geen beperkingen voor vrouwen moeten zijn. In de jaren tachtig en negentig werden de finales van het eindejaarstoernooi van de WTA ook om drie gewonnen sets gespeeld.

Er zijn weinig topspeelsters die daar nu nog zin in hebben. Sjarapova hield gisteren haar mond toen haar gevraagd werd of ze het zag zitten om meer sets te spelen voor haar verdiensten. "Het is geen issue bij ons. We zijn nooit gevraagd om een best of five te spelen. Dus er is geen discussie over."

Hogenkamp daarentegen, zou er geen problemen mee hebben. Zij moet het hebben van haar loopvermogen en conditie. Langere wedstrijden zijn in haar voordeel. Alleen zit het publiek er niet op te wachten, denkt ze. "Ik denk niet dat iemand zin heeft om op televisie vijf sets naar vrouwentennis te kijken."

Langer spelen past ook niet bij de trend van meer snelheid en spektakel in de sport. Op demonstratietoernooien wordt al geëxperimenteerd met een nieuwe spelvorm met kortere sets. Hogenkamp denkt dat een nieuw format ook op de grandslamtoernooien voor meer plezier op de tribune kan zorgen. Zoiets zou tegelijkertijd het verschil - en daarmee de salarisdiscussie - in speeltijd van vrouwen en mannen oplossen.

Als mannen om twee gewonnen sets spelen zijn er wellicht meer verrassingen in de eerste week van het toernooi, suggereert de Doetinchemse. Dat maakt het volgens haar spannender. Als een minder sterke speler het nu redt tot de kwartfinale is hij tegen die tijd te moe om te kunnen presteren tegen een wereldtopper, omdat hij er waarschijnlijk al een paar vijfsetters op heeft zitten.

Hogenkamp hield gisteren net als haar collega's van het tegenovergestelde geslacht ruim 66.000 euro over aan haar nederlaag in de tweede ronde. Dat is meer dan ze dit jaar bij elkaar verdiende. Dat geld kan ze goed gebruiken, want het salaris in de mannencompetitie is nog altijd hoger dan de verdiensten in de WTA-tour. Mannentennis genereert meer kijkcijfers en daarmee inkomsten.

Op het grastoernooi in Rosmalen verdienden haar mannelijke collega's drie keer zo veel. Terwijl zij net als de vrouwen spelen om twee gewonnen sets. Terecht? Hogenkamp: "Dat klopt ook niet. Wij spelen daar wel even lang en krijgen drie keer zo weinig. Dat is niet eerlijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden