Waarom seksuele intimidatie strafbaar moet worden gesteld

Straatintimidatie gaat verder dan nafluiten. Beeld anp
Straatintimidatie gaat verder dan nafluiten.Beeld anp

He schatje, zin in een nummertje? Fluiten, toeteren, zwaaien, staren. Dat zijn de mildere vormen. Harde cijfers ontbreken, maar de meeste vrouwen hebben wel eens te maken met seksuele intimidatie op straat.

Het kan ook erger: zonder enige aanleiding uitgemaakt worden voor hoer, 'per ongeluk' omver worden gelopen, een ongewenste hand tussen de benen. Volgens Gaya Branderhorst, één van de initiatiefnemers en woordvoerder van het burgerinitiatief straatintimidatie.org, wordt er een grens overschreden zodra een vrouw zich echt geïntimideerd voelt: "He, wil je neuken? Er is geen vrouw die denkt: dat is nou een leuke benadering. Natuurlijk is er verschil tussen ongewenst gedrag en intimidatie. Als vrouwen het gevoel hebben dat ze niets terug kunnen zeggen omdat het dan escaleert, gaat het mis."

Juridische obstakels
Twee jaar geleden bracht Ahmed Marcouch het onderwerp al ter sprake in de Tweede Kamer, maar toen kwam het niet tot een wetsvoorstel omdat het juridisch te ingewikkeld zou zijn. Om dit opnieuw onder de aandacht te brengen startte Branderhorst samen met elf anderen het burgerinitiatief. 40.000 handtekeningen zijn er voor nodig om het onderwerp opnieuw op de agenda te krijgen en daarvan zijn er in twee dagen al zo'n 7600 binnen. Van de ondertekenaars tot nu toe is de helft man.

Op de website staat een brief aan de Tweede Kamer, voorzien van een juridische bijlage. Volgens Branderhorst is het wel degelijk juridisch haalbaar om een wetsvoorstel te maken voor het strafbaar stellen van straatintimidatie. "Ook als iemand niet op heterdaad wordt betrapt geeft het de politie handvatten om intimiderend gedrag op straat aan te pakken. Als er nu een melding komt, dan kan de politie niet veel meer dan een berisping geven. Door het strafbaar te stellen kan de politie ook werkelijk iets doen," aldus Branderhorst. "Bovendien is het een signaal dat onze samenleving dit soort gebrek aan respect voor de omgeving niet tolereert."

'Recht hebben' op aandacht
Volgens Branderhorst zijn de mannen die zich schuldig maken aan agressiviteit en bedreiging op straat vooral slecht opgevoed. "Het is vreemd dat vrouwen hun kleding en gedrag moeten aanpassen aan het gedrag van mannen, vrouwen worden daardoor beperkt in hun mobiliteit."

Accepteren dat er wijken zijn waar vrouwen zich beter niet in een rokje kunnen vertonen is volgens haar 'stappen achteruit doen'. "Dat is de reden dat vrouwen in sommige landen boerka's dragen. Ik vind dat echt schokkend. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag, ook mannen," aldus Branderhorst. "Het is idioot dat sommige mannen denken dat ze 'recht' hebben op de aandacht van vrouwen. Aanranding en verkrachting ligt in het verlengde van dit soort gedrag."

Gaya Branderhorst Beeld straatintimidatie.org
Gaya BranderhorstBeeld straatintimidatie.org
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden