'Waarom schoot ze niet in hun benen?'

Reportage | Eindhovense jongeren richten hun woede op de juweliersvrouw in Deurne

MARTEN VAN DE WIER

EINDHOVEN - "Wat is nou erger? Of iemand je juwelen afpakt, of dat iemand je leven afpakt? Dat vind ik." Bij de bushalte nabij de Eindhovense mbo-school waar Abdel H. op zat, discussiëren leerlingen op hoge toon over de overval in Deurne van vrijdag. De 20-jarige H. is een van de twee overvallers die daarbij omkwamen. Van de tweede man is de identiteit nog niet bekendgemaakt. Volgens het Openbaar Ministerie lijkt het erop dat de juwelier of diens vrouw hen neerschoot uit zelfverdediging. De twee worden niet als verdachten behandeld, maar zijn dat juridisch nog wel, in afwachting van het onderzoek.

De gebeurtenis was gisteren het gesprek van de dag op de school waar Abdel H. een computeropleiding volgde. Veel Marokkaanse medescholieren zijn boos dat het OM al zo snel spreekt van noodweer. "Als het dat was, had die vrouw ook op hun benen kunnen schieten en de politie kunnen bellen. Ze moet voor de rechter komen", zegt een jongen die net als zijn medescholieren uit de media heeft begrepen dat de juweliersvrouw de schoten heeft gelost. "De sfeer is zo opgefokt in Nederland", zegt een andere jongen. "En nu ze die vrouw zo snel hebben laten gaan, wordt het nog opgefokter." De jongens willen niet met hun naam in de krant.

Adam Akarkach (17) wel. Hij vindt dat de zaak twee kanten heeft. "Ik begrijp dat vrienden van die jongen boos zijn. Maar die vrouw moest ook aan zichzelf denken. Ik weet niet hoe ik gereageerd had", zegt deze Marokkaanse Nederlander. Het oordeel 'noodweer' van het OM kwam wel wat snel, vindt hij. Maar hij heeft er begrip voor dat justitie een signaal wilde afgeven aan de omgeving van de vrouw.

De familie van Abdel H. liet gisteravond via hun advocaat weten dat ze geen vervolging van de winkeleigenaren afdwingen als vast komt te staan dat die uit noodweer handelden. De familieleden willen nu eerst de uitslag van het rechercheonderzoek afwachten, aldus hun raadsman Peter Plasman.

Deurne, dat op 25 kilometer van Eindhoven ligt, stelde gisteren een demonstratieverbod in. Zondagavond stonden inwoners van het dorp en ongeveer twintig Eindhovense Marokkanen tegenover elkaar. De Eindhovenaren protesteerden tegen het OM en het juwelierspaar. "De dynamiek is aanwezig voor meer problemen", oordeelt Otto Adang, lector openbare orde aan de Politieacademie in Apeldoorn. "Maar dat wil niet zeggen dat je het grondrecht om te demonstreren opzij kunt zetten. Dat is een groot goed."

De woede in Eindhoven komt deels voort uit de wilde verhalen die onder jongeren de ronde doen. Zo zou de juwelier zichzelf in de hand hebben geschoten om noodweer aannemelijk te maken.

En een ander zegt te weten dat de overvallers ongewapend waren. Het zijn geruchten, meer niet, maar ze stoken het vuurtje op.

"Het is zo erg wat er is gebeurd. Die jongen was pas 20 jaar", zegt een Marokkaans-Nederlands meisje. Ze laat op haar telefoon een Facebookpagina zien.

Een vriend van Abdel H. is een inzamelingsactie gestart. Die moet genoeg geld opleveren voor een begrafenis in Marokko.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden